In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Katja de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

3

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Toen ik 16 was en mijn oma naar een verzorgingstehuis moest, hebben mijn ouders haar poes Nola, in huis genomen. Oma had eigenlijk altijd een kat en Nola was al wat ouder toen ze bij ons kwam wonen. Sindsdien zijn er eigenlijk altijd katten in mijn leven geweest, bij mijn ouders en later ook bij mij zelf thuis.

Hoe heet je kat/heten je katten?

De oudste heet Lexi: we vonden haar vijf jaar geleden buiten bij ons huis toen ze 5 weken oud was. Dat was aan het begin van de zomervakantie en de buren hadden gezien dat er een auto stopte en een moederpoes met kittens uitgezet werd. De moederpoes en andere kittens hebben we helaas nooit meer gevonden, maisvelden en bosrand zijn ook ideaal gebied voor o.a. vossen. Omdat Lexi alleen toch wat gedragsproblemen bleef vertonen, want ze dacht een mens te zijn, is er na een jaar Mara bijgekomen, onze zwarte minipanter. Zij komt van een lokale boerderij die verantwoord omgaat met nestjes. En twee jaar geleden kwam de jongste aanzetten: Molly. Zij zat als kitten opeens op onze binnenplaats, op de eerste dag van de herfstvakantie. Buren hebben nog een zusje van haar gevonden en dat is via Katimo herplaatst. Ook uitgezet dus waarschijnlijk.

Wat is hun favoriete speeltje?

Lexi sleept graag met een eekhoorntje van Kong en is gek op valeriaanzakjes. Molly is vooral gek op de balletjesrail. Mara speelt het liefste met mensen: het is een echte allemansvriend en ze vindt het geweldig als er visite komt die haar aait en bewondert.

..en hun favoriete speelplek?

Omdat we aan een drukke weg wonen komen de dames weinig buiten komen: alleen samen met ons op de binnenplaats af en toe. We hebben echter een heel grote garage/loods waar ook de balen hooi en stro voor de konijnen liggen, af en toe muisjes rondlopen en we hoge balken hebben waar ze, via de auto’s, op kunnen komen. Dit is hun avonturenspeeltuin: ze vragen ook echt bij de deur om daarheen te mogen.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Nee. Met katten in alle kleuren heb je hoe dan ook zichtbare haren op je kleren. We hebben kantoor aan huis en het meest onmisbare accessoire is de kledingborstel die naast de deur tussen woonhuis en kantoor hangt.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

Wegwerpkatten van andere mensen: Onze dieren zijn meestal vondelingen, zelf gevonden of overgenomen van mensen die ze gevonden hebben. Ook onze kippen hebben we van straat geplukt, evenals een van onze konijntjes die gewoon op een bospad zat. Met de juiste mix van zachtheid en duidelijkheid is ieder dier te redden, ook gedragsmatig.

Molly was volgens de dierenarts verwilderd c.q. helemaal niet gesocialiseerd toen we haar vonden. Ze gromde als een beer, beet in alles wat los en vast zat en was zonder dikke leren werkhandschoenen niet veilig te hanteren. De dierenarts wenste ons na een enerverend consult met een grijns “veel plezier” ermee: en toch, binnen een dag zagen we haar veranderen. Ondanks het geplaag met medicijnen (alle soorten wormen, vlooien en andere parasieten had ze bij zich) keek dat kleine frutseltje ons opeens allebei, een voor een, diep in de ogen, zuchtte eens diep en ging zo op onze schoot liggen slapen. Alsof opeens dat kwartje viel: “Ik ben hier thuis”, en vanaf die dag is het de liefste kat.

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Mara slaapt het liefste bovenop mij, Molly ligt ergens aan het voeteneinde van het bed en Lexi heeft haar mandje ingeruild voor de grote fatboy die op de overloop ligt.

Zacht voer of brokjes?

Ze lusten alles: het zijn gemakkelijke eters. Ik heb standaard graanvrij voer, liefst biologisch, en voer ook vers vleesvoer. Door veel variatie te bieden in smaken, merken en texturen, voorkom je ook dat ze al te eenkennig worden qua eten. Het zijn overigens ook echte schooiers: een verse muis gaat er ook prima in, of het kaas van onze boterham jatten, ook dat is feest.

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Iedere kat is een uniek wezen, respecteer ze voor wie ze zijn en je hebt een vriend voor het leven.

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 3.315 keer gelezen | Geschreven door