In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Lily de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

3

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

20 jaar was ik toen ik mijn eerste kat ophaalde bij mijn neef op de boerderij. Een rood met witte kater die ik Joost noemde. Toendertijd was er geen internet dus was het ontdekken! Ik weet nog dat ik de dierenarts belde toen Joost bloed in zijn bek had, wist ik veel dat katten met 6 maanden hun tanden/ kiezen wisselen, haha! En de eerste keer dat Joost naar buiten ging en na een half uur nog niet terug was hing ik gelijk aan de telefoon met kattenhulp, haha! Na een jaar kwam er een lief vriendje bij: een rood met witte kater Bram. Joost is uiteindelijk 22 jaar geworden en Bram 20 jaar.

Hoe heet je kat/heten je katten?

Mila, Koen en Daantje.

Mila is een ongeveer (7-jarige) ex-asielkat, is ooit door de dierenbescherming in beslag genomen en heeft best lang in het asiel gezeten (predikaat “niets mee te beginnen”). Ze is een kat met een flink trauma en was erg bang voor handen en voeten en niet benaderbaar. Met veel geduld en blanco verwachtingen is ze tot rust gekomen. Ik laat altijd het initiatief van Mila zelf komen. Nu vindt zij aaien fijn en kletst graag!

Koen is een (2-jarige) uiterst slimme kat die het liefst in 30 meter hoge bomen klimt, in sloten zwemt (hij is gek op water, zelfs graag in een wasbak vol water klimt ) en vangt graag muizen en kikkers waarna ze levend door mijn huiskamer lopen (hij doodt ze niet). Koen miauwt nooit al kan hij dat wel. Afgelopen winter is hij nauwelijks buiten geweest (winterdepressie?), gek genoeg blijkt hij niet van kou en sneeuw te houden of waren de bomen te kaal? Koen is helemaal gek op Daantje.

Daantje is een (2-jarige) uiterst lieve kat, zo lief heb ik ze nog nooit gehad! Daantje is gek op mensen, kinderen, katten, de honden van de buren. Iedereen krijgt een kopje, zelfs de terrorkat van de straat die Daantje volgens mij daarom maar met rust laat (in tegenstelling tot alle andere katten waar hij gelijk ruzie mee maakt). Zo lief als Daantje is, zijn IQ is volgens mij niet zo hoog want laat hem een brokje zien en verstop dit brokje vervolgens onder een doekje… Daantje is ‘m kwijt en kijkt je verwonderd aan waar het brokje nu is gebleven. Daarbij is hij ook een brokkenpiloot want hij valt regelmatig ergens van af en gilt al moord en brand als hij anderhalf meter hoog in een boom is geklommen.

Wat is hun favoriete speeltje?

Mila: speelgoedmuis en Catnip op haar scratch-lounge.
Koen: werkelijk van alles. Bovendien heeft Koen 8 intelligentiespelletjes want hij houdt van uitdaging.
Daantje: laserlampje. Hij is niet zo speels, assisteert (lees: kijkt) liever zijn baasje wanneer die wat aan het doen is.

..en hun favoriete speelplek?

Geen vaste speelplek, ze maken gebruik van het hele huis.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Katten worden regelmatig gekamd. Mila heeft het meest last van haaruitval, zij wordt 1 keer per jaar in de zomer geschoren (i.v.m. haarballen en verstoppingen) zodat ze er geen last van heeft. Mijn kleding gaat na het wassen altijd in de droger zodat er geen kattenharen op zitten.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

Mijn eerste 2 katten zijn 22 en 20 jaar geworden en hadden in hun laatste jaren wat gebreken. Het verzorgen van een kat met een probleem bleek eigenlijk geen probleem. Om die reden heb ik na hun dood een tijdje “kneusjes” (moeilijk plaatsbare katten) uit het asiel geadopteerd. Mila is er één van! Ik ben dus voorstander van het adopteren van een asielkat!

Waar slaapt jouw kat het liefste?

Ik heb echte mandjes-poezen! Mila heeft vaste slaapplekken: in een mandje in de huiskamer of slaapkamer (mandjes staan op een rustige plek). Koen ligt overal en nergens het liefst in een mandje of hij duikt onder mijn dekbed om met zijn kop op het kussen te liggen slapen. Daantje ligt altijd in een mandje naast mij (of ik nu op de bank zit of waar dan ook).

Zacht voer of brokjes?

Mijn katten hebben alle drie een dieet: Mila heeft met vezel verrijkte voeding om obstipatie te voorkomen, Koen heeft een grote brok om zijn gebit in een goede conditie te houden en Daantje heeft speciaal voer i.v.m. een voedselallergie. Om die reden krijgen ze hun droogvoer in speciale eigen chip-etensbakken (Surefeed). Erg handig! Verder krijgen ze 2 keer per dag een beetje natvoer op vaste tijden omdat ze dit lekker vinden en ook om er voor te zorgen dat buitenkat Koen mimimaal 2 keer per dag thuiskomt van zijn spannende avonturen!

Jouw tip voor andere kattenmensen…

– Chip altijd je kat, ook als het een binnenkat is. Als je kat dan zoekraakt maar gevonden wordt is hij/ zij snel thuis!
– Castreer/ steriliseer je kat op de leeftijd van 6 maanden, daar worden ze rustiger van, beperkt het zwerfgedrag, beperkt het aangaan van gevechten met andere katten en het daardoor oplopen van ziektes en het allerbelangrijkste: het beperkt de hoeveelheid katten want er zijn er al te veel!
– Zorg dat je kat voldoende water drinkt, een speciale water-fontein voor katten is echt een aanrader!
– Voorkom onnodige indringers door een chip-kattenluik te nemen. Je kat voelt zich daardoor veilig in huis. De terrorkat van de buren kan dan bijvoorbeeld niet meer in jouw huis de boel op stelten zetten.
– Een kat met een speciaal dieet hoeft echt geen probleem te zijn! Er zijn chip-etensbakken (Surefeed bijvoorbeeld) die ervoor zorgen dat de kat het speciale dieet kan eten wat voor hem/ haar bedoeld is. Ook handig om te voorkomen dat je kat teveel eet. 1 van de beste aankopen die ik ooit voor mijn katten heb gedaan!

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 2.986 keer gelezen | Geschreven door