Er belanden nog altijd veel te veel katten met gedragsproblemen in het asiel. Triest natuurlijk. Maar veel erger is dat wij vaak zelf onbedoeld veroorzaker zijn van dit gedrag. Hoe voorkom je de meest voorkomende gedragsproblemen?

1: De kattenbak als grootste probleemveroorzaker

De onbetwiste eerste plaats is bestemd voor de kattenbak. In de natuur plassen en poepen katten niet op dezelfde locatie. In de openlucht nemen ze alle ruimte om hun behoefte te doen en delen ze deze natuurlijke toiletten niet met andere katten. Bovendien begraven ze hun uitwerpselen door met hun pootjes over het zachte gras of zand te schrapen.

Onzindelijkheid bij katten creëren wij vaak zelf, doordat wij regelmatig van onze katten verlangen dat ze op een gebruikt toilet hun behoefte doen. We zijn gewoon te lui de bak frequent te verschonen. Ook laten we meerdere katten gebruikmaken van één bak en kiezen we kattenbakken die zo weinig mogelijk ruimte innemen. En dan hebben we het nog niet eens over naar babypoeder geurend grit. Dit ruikt misschien lekker voor jou, maar het stinkt voor je kat. En wat te denken van grove korrels die pijn doen aan tere kattenpootjes?

Schep één keer per dag de bak uit en verschoon één keer per week de hele bak. Dit is voor je kat wel zo hygiënisch. Bovendien voorkom je hiermee nare luchtjes in huis. Gebruik bij voorkeur voor elke kat in huis één bak en zet er altijd eentje extra neer. Zet de bakken niet naast elkaar maar juist bij elkaar vandaan. Plaats ze op rustige plekken en kies een formaat van anderhalf keer de lengte van je kat. Veel gedoe? Bedenk dan dat je kat voor jouw plezier zijn behoefte in een plastic bak doet, in plaats van buiten in de natuur.

2: Pijn, de stille kracht

Probleemgedrag ontstaat niet alleen door praktische oorzaken, maar kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke problemen. Katten leven in de natuur niet in roedels maar solitair. Ze jagen op prooien voor zichzelf en delen hun voedsel niet met een groep. Wanneer een gewonde kat in de natuur pijn zou tonen aan de buitenwereld, loopt hij het risico zelf als prooi te worden gegrepen door een ander roofdier. Hierdoor kan hij zijn territorium verliezen aan de gezonde katten. Een kat die geen territorium meer heeft, heeft geen enkele plek meer om te leven. Om die reden zijn onze katten meesters in het verstoppen van hun pijn.

Schudt je kat met zijn kop tijdens of na het eten? Stinkt hij uit zijn bek? Grote kans dat zijn gebit niet in orde is. Ontstoken kiezen of tanden kunnen helse pijn veroorzaken. Springt je kat moeilijker dan voorheen? Loopt hij stram? Waarschijnlijk loopt je kat dan rond met zeer pijnlijke gewrichten, een aandoening die vaak voorkomt bij katten vanaf 8 jaar. Miauwt je kat tijdens het plassen? Dan kan het best eens zo zijn dat hij last heeft van een uitermate pijnlijke blaasontsteking of blaasgruis bijvoorbeeld.

Wanneer wij katten die pijn hebben aaien, kunnen ze voor ons compleet onverwacht krabben en bijten. Misschien aaien we wel juist over die pijnlijke plek en doet aanraking zeer. Zonder het te weten betitelen wij onze kat vervolgens als agressief of onvoorspelbaar. Terwijl de oorzaak fysiek is. Een blaasontsteking kan op haar beurt weer zorgen voor onzindelijk gedrag. Stel dat je kat telkens pijn ervaart tijdens het plassen in de kattenbak. Dan is het volkomen logisch dat je kat niet meer op die bak wil plassen. Met de juiste medicatie kunnen deze klachten prima worden verholpen!

Heb je geen idee wat er mis is met je kat, maar vertoont je kat wel afwijkend gedrag? Dan kun je altijd hulp inschakelen van een gedragsdeskundige. Een gediplomeerd gedragsdeskundige is gespecialiseerd in kattengedrag en kan je voorzien van passend advies.

 


Dit artikel is 7.224 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl