Een kat in huis nemen, is per definitie een goede beslissing. Wel eentje die nog wat extra maatregelen vereist voor de inrichting van je huis, om het risico op gebroken vazen, krassen in je bank of vloer en halen in je gordijnen te voorkomen.

Ooit verhuis ik naar een huis met tuin en dan is het moment daar: we nemen een kat! Deze kat kan naar buiten als ze (ik ga uit van een meisjeskat) wil en daar het feestbeest uithangen. Binnen verwacht ik een welopgevoede kat die enigszins luistert en niet mijn hele interieur sloopt. Aangezien katten – net als ik – nogal eigenwijs zijn, lijkt het me een goed idee om mijn huis wel zo veel mogelijk kattenproof in te richten. Waar moet ik (en jij dus ook) eigenlijk rekening mee houden?

Kattenharen

Kinsey the SphynxHaren van je kat zal je overal, maar dan ook echt overal tegenkomen. Gelukkig beschadigen die niets en is het een kwestie van goed stofzuigen om de boel weer netjes te krijgen. Je kunt natuurlijk ook je meubels bedekken, maar ja dat ziet er niet zo gezellig uit. Je kat regelmatig kammen, helpt al iets tegen de plukken haar overal in huis. Of een kat nemen die niet of niet zoveel verhaart. Daar moet je dan weer van houden.

Tip: Kam je kat regelmatig

Kattennieuwsgierigheid

Katten willen alles onderzoeken en overal hun geur achterlaten. Liefst als jij daar niet zelf bij bent. Daarbij zal er vast een pot of vaas sneuvelen. Jammer voor je, maar zet dan die dure van oma niet op een riskante plek neer. Creëer voor je kat ook eigen plekjes waar hij terecht kan. En eigen speeltjes natuurlijk. Nieuwsgierige katten van de buren kun je buiten houden met een kattenluikje met chip, dat alleen werkt op jouw (gechipte) kat.

Tip: Zet breekbare spullen niet waar je kat ze om kan gooien

Kattenslaapplekken

Geen slaapplek is te gek voor een kat. Als ze zich er maar veilig voelen; dat kan hoog op een uitkijkplek zijn. Het kan ook dat ze ergens inkruipen waar het eigenlijk niet de bedoeling is. Zo gebeurt het regelmatig dat een kat een rondje in de wasmachine, droger of vaatwasser meedraait. Wat moet je doen? Zorg voor voldoende verstop-/slaap-/uitkijkplekken voor je kat die geen gevaar vormen voor zijn gezondheid!

Tip: zorg voor eigen plek voor je kat, een krabpaal met holletje, een huisje voor de kat of gewoon een stevige doos

Kattennagels 1

De nagels van de kat zijn de grootste uitdaging om je huis op voor te bereiden. Ze zijn vaak scherp en kunnen goed krabben en krassen. Niet alleen in je favoriete bankstel of luierstoel, maar ook in je mooie vloer. In de gordijnen of het behang klimmen is ook best tof met die scherpe nagels, zeker voor speelse kittens! Je moet er toch niet aan denken dat je na een maand alweer nieuwe gordijnen moet kopen, omdat ze aan flarden gescheurd zijn.. misschien een goed idee om dan lamellen te nemen.

Tip: Hang lamellen voor de ramen en zet krabpalen in de buurt van je geliefde gordijnen

catKattennagels 2

Essentieel tegen schade van kattennagels is de krabpaal. Daar kan je kat zijn nagels aan scherpen. Wat kun je verder doen? Voor bankstellen kun je speciale katvriendelijke bekleding kopen of je kunt deze (tijdelijk) heel onaantrekkelijk maken met dubbelzijdig plakband (het helpt!) . Verder kun je proberen je kat goed gedrag aan te leren; de makkelijkste oplossing is natuurlijk om hem in een andere ruimte te zetten als je er niet bent. De nagels netjes bijhouden van je geliefde huisdier is ook een goed idee, maar lost nog niet het probleem met je vloer op. Het beste wat je daarvoor kunt doen, is kiezen voor een vloer die je kat niet zo makkelijk kan beschadigen. Denk aan vinyl, linoleum, laminaat en ook keramische of porseleinen tegels.

Tip: Zorg voor voldoende krabpalen op de juiste plekken en een krasvrije vloer

Met deze tips is je huis kattenproof gemaakt en hoef je alleen nog maar te genieten van het gezelschap van je kat. Weet jij nog meer tips voor nieuwe kattenvrienden? Laat ze hieronder achter!

Fotocredits.

Geschreven door: Natalie Hensen 

Eindredactie: Yvonne Schoolderman


Dit artikel is 7.287 keer gelezen | Geschreven door