De zomer is weer voorbij. Hoog tijd om… je kat te ontwormen. Hieronder kun je meer lezen over het waarom en hoe je dat aanpakt. Want wormen: daar zit niemand op te wachten.

Eh, wat? Ja, na de zomer is een goed moment om dit te doen. De katten blijven meer binnen, waardoor de kattenbak vaker gebruikt zal worden. Ook trek je zelf minder de natuur of de stad in, waardoor de kans op besmetting voor binnenkatten minder wordt.

Waarom zou ik mijn (binnen)kat moeten ontwormen?

Elk baasje wil ervoor zorgen dat een huisdier zich prettig voelt en gezond blijft. Een worminfectie kan erg schadelijk zijn voor je kat en is pas in een later stadium zichtbaar. Daarnaast is het mogelijk dat jijzelf of een familielid wordt besmet door de kat of de kattenbak. Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, lintwormen in mindere mate. Ook voor mensen is een worminfectie niet gezond!

Soms zeggen mensen ”Ik hoef niet te ontwormen want er zit niets in de ontlasting”. Dit is een misvatting, want vaak zie je alleen de dode wormen terug in de ontlasting. De larfjes kunnen op veel verschillende plekken in het lichaam zitten. Als eigenaar merk je eigenlijk niet dat je hond of kat een worminfectie heeft, omdat je niets ziet en er in het begin weinig symptomen optreden.

Welke wormen zijn er?

Wormen: ieuw!

Wormen: ieuw!

De meest voorkomende soorten:

 • Spoelwormen (Toxocara cati): leven in de dunne darm van de kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. De volwassen wormen komen vrijwel nooit in de uitgepoepte ontlasting voor. Ook de eitjes zijn met het blote oog niet waarneembaar.
 • Lintwormen: een platte worm die enorm lang kan worden en in het maag-darmkanaal van de kat leeft. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten (proglottiden) die gevuld zijn met eipakketjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn, zien ze er uit als rijstkorreltjes. Een tussenvorm is de blaasworm, waardoor ook de urine voor besmetting kan zorgen.

Daarnaast zijn er:

 • Zweepwormen.
 • Hartwormen (al zie je die vaker bij honden, katten zijn minder gevoelig voor deze infectie).
 • Haakwormen.

Besmetting

Een kat kan op heel veel (soms onverwachte) manieren wormen oplopen. Denk dan aan:

 • Ontlasting en urine van besmette katten en honden, o.a. in zandbakken maar ook (onzichtbaar!) op straat.
 • Prooidieren.
 • Vlooien (nog een goede reden om naast het ontwormen je kat regelmatig te ontvlooien).
 • Opname van wormeieren uit de omgeving.
 • Op deze manier brengen mensen het ook mee ‘naar huis’: gewoon aan de schoenen of broekspijpen, waardoor ook een binnenkat besmet kan worden.
 • Muggen.
 • Moedermelk bij kittens.

“Kittens zijn nog te jong”

Nee hoor, ook kittens kunnen in aanraking komen met de eitjes die mensen mee naar binnen nemen. Het is juist belangrijk om een kitten vaak te ontwormen, omdat de besmetting plaats kan vinden via de moedermelk. Ontworm daarom moeder ook een paar keer mee. Een ernstige worminfectie kan de groei en ontwikkeling van je kitten vertragen. Hetzelfde geldt overigens voor pups!

En nu?

“Ontwormen dus. Ik ga wel even naar de dierenwinkel.” Dat kan, beter dat dan niets. Het is echter aan te raden om, zeker de eerste keren, een ontwormingskuur bij de dierenarts te halen. Die weet vaak beter welk middel er echt nodig is (tegen spoelworm, lintworm of beiden) en in welke dosering. Je bent dan met één pilletje van ongeveer €7 per keer klaar. Daarbij zorgt de zekerheid dat je het goede middel geeft ook voor rust. Daarna kan je meteen overleggen of een middel van een dierenwinkel voldoende is en welk middel in welke dosering dan nodig is in het vervolg.

Zo weet je zeker dat je goed op de gezondheid van je kat let.

Ontworm jij je kat regelmatig? Laat het weten in de reacties.


Dit artikel is 3.573 keer gelezen | Geschreven door