Een beginnende hernia kan ervoor zorgen dat een kat zijn rug niet meer goed wast. Daar ontstaan dan klitten en vilt. Scheren helpt de kat daar meteen van af. Vaker trimmen is daarna de oplossing om het probleem van klitten voor te zijn.

 

Voor kattenpersoneel is de rug van de kat meestal het makkelijkste deel om te kammen. Een kat ligt graag en vaak op zijn buik, dus hij blijft eenvoudig liggen. Als hij zou willen bijten of krabben, dan kan dat moeilijk in die houding. En je kunt er makkelijk bij.

Voor de kat is de rug een lastig gebied. Hij moet zich letterlijk in allerlei bochten wringen om erbij te kunnen. Daarvoor heb je soepele spieren nodig, uithoudingsvermogen en een goed werkende ruggengraat.

 

Beginnende hernia

Voor Cemise, een Turkse Angora-poes van 14 jaar, is de rug de moeilijkste plek om te poetsen. De vacht over haar hele lichaam houdt ze met likken aardig bij, maar boven op haar rug kan ze de oude haren er niet uitkrijgen. Ze heeft een beginnende hernia en die belemmert haar te veel. Het draaien en keren zal haar waarschijnlijk te veel pijn doen, waardoor ze er niet meer aan begint.

Ook haar baasje is geen goede kammer. Hij is dol op zijn kat en wil alles voor haar doen, maar kammen is niet zijn lievelingswerk. Bovendien vindt Cemise het niet fijn om te worden gekamd, zeker niet op haar rug, en reageert met grommen en slaan.

 

Klitten

Klitten en vilt ontstaan in zo’n situatie snel, zeker als de oude haren niet regelmatig uit de vacht worden gekamd. Daarom scheer ik voorzichtig alleen boven op de rug. De rest kam ik uit. Als ze zo op tafel ligt, kan ik de flanken aan de voorkant uitkammen. Door de vacht wat meer naar links en rechts te duwen, kan ik al veel van de buik uitkammen. Het midden van de buik kam ik nadat ik haar voorzichtig op haar zij heb gelegd. Bij de borst en de achterpoten mag ze blijven staan. Bij de staart gaat ze weer liggen.

 

Kroelen en afleiden

Tijdens het kammen van Cemise leidt haar baasje haar af met praten, aaien, kroelen enz. Dat werkt goed, want ze heeft haar aandacht daardoor niet meer bij het kammen.

Als ik klaar ben, besluiten we de volgende afspraak eerder te plannen. Wat voor Cemise met haar hernia geldt, geldt voor alle katten: klitten voorkomen is beter dan klitten scheren.


Dit artikel is 5.577 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.