In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Kirsten de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

2 (Ragdolls)

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Ik was 28 jaar toen ik voor het eerst een kat in huis nam. Ben opgegroeid met honden (mijn ouders hadden altijd Golden Retrievers) en dacht dus ook altijd dat ik het liefst een hond als huisdier wilde. Maar met een fulltime baan is dat natuurlijk niet te doen, zeker voor de hond zelf niet. Een hond heeft naast veel liefde, aandacht en verzorging, veel beweging nodig en die zou ik dan alleen ‘s ochtends heel vroeg en ‘s avonds kunnen bieden. Overdag zou de hond alleen moeten zijn en dat wilde ik niet.

Na enig speurwerk kwam ik op het Ragdoll kattenras uit, vooral omdat ze heel goed samen kunnen met honden (die van mijn ouders destijds) en heel veel leuk vinden, bijvoorbeeld op vakantie gaan (ze gaan altijd mee).

Eerst heb ik Sophie geadopteerd, een Ragdoll, ze is helaas nog niet eens 2 jaar oud geworden, ze is gestorven aan een trombus (een bloedprop in de achterpoot door HCM, een hartziekte waarvan ik bij haar nooit iets gemerkt heb, ze leek kerngezond). Daarna heb ik Iris en nog iets later Tristan geadopteerd, ook Ragdolls en inmiddels 10 en 8 jaar oud. Ze zijn geweldig…

Hoe heet je kat/heten je katten?

De poes heet Iris.
De kater heet Tristan.

Iris was door de Cattery (Pacificats te Vleuten) al zo genoemd en ik vond het gelijk een erg lieve, vrouwelijke naam, dat heb ik dus zo gehouden. Tristan heette bij de Caterry (ook Pacificats) George, maar dat vond ik niet zo’n leuke naam. Ik heb een aantal keer de film ‘The Legends of the Fall’ gezien en daarin heet 1 van de hoofdrolspelers Tristan, die naam vond ik gelijk geweldig en als ik ooit een kater zou nemen zou hij zo komen te heten….

Wat is hun favoriete speeltje?

Iris rent het liefst achter eikeltjes uit het bos aan en rolt graag over een zakje gevuld met verse mos (ook uit het bos) of met catnip of valeriaan.

Tristan rolt ook graag over ‘stinkdingen’ zoals de catnip en valerian zakjes, maar is vooral een kat die gekke ren”aanvallen” heeft, dan begint hij als een leeuw te brullen, sprint het hele huis door, brult en mauwt daar ook hard bij, springt op de grote krabpalen en valt ze aan… hij heeft het soms echt even nodig om energie kwijt te raken en om gek te doen en dat mag natuurlijk :-)

..en hun favoriete speelplek?

Thuis, gewoon binnen, overal in huis eigenlijk. Ze leven dan ook binnenshuis, ze hebben als ik thuis ben (en dat is buiten mijn werktijden om zoveel mogelijk) toegang tot 2 afgeschermde balkons, waar ze lekker kunnen zitten, liggen, relaxen en de wereld om zich kunnen bekijken. Je ziet ze dan genieten en dan geniet ik ook, heerlijk om de wind door hun haartjes te zien gaan en om ze de frisse lucht op te zien snuiven…

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Nooit. Ik zou dat ook niet willen. Vind het juist heel leuk dat Iris en Tristan op die manier overal waar ik ga bij me zijn. Wel is het zo dat ik, sinds ik katjes heb, nooit meer zwarte kleding draag, want anders zie ik er echt uit als een lopende haarbal… !

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

In dit geval dus raskat, de geweldig Ragdoll. Wel echt een ras waar ik verliefd op geworden ben…..Maar, ik zou ook zo een asielkat, herplaatser of wat dan ook adopteren, die zijn ook prachtig en leuk en lief en noem maar op. Ben een dierenvriend in het algemeen.

Waar slaapt jouw kat het liefste?

‘s Nachts bij mij op bed, allebei, ze willen bij me zijn en in de koude tijd van het jaar zoeken ze me extra op om mijn warmte te voelen. Zou het echt niet willen missen, het is zoiets heerlijks om die 2 warme, tevreden, spinnende beestjes zo dichtbij je/tegen je aan te voelen ‘s nachts, ik lig vaak met een grote glimlach op mijn gezicht in bed door die 2 lieverdjes.

Zacht voer of brokjes?

Ze eten alleen brokjes omdat ze niks anders lusten. Wel doe ik heel erg mijn best om ze het beste van het beste voor te schotelen, wat resulteert in graanvrije, biologische brokken. Maar daarnaast geef ik ze ook nog wel andere brokjes, iets minder perfect van samenstelling, omdat mijn katjes die stiekem toch echt een heel stuk lekkerder vinden. En ik vind wel dat ze wat ze eten ook echt met smaak moeten eten, ik eet zelf het liefst ook die dingen die ik echt lekker vind.

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Als je katten hebt en ze met je in huis samenleven vind ik dat je ervoor moet zorgen dat je zoveel mogelijk slaap- rust- en speelplekken moet aanbieden. Een paar grote krab/slaap/speelpalen dus, mandjes, dekentjes, etc. Zorg ook voor voldoende speelgoed, zoals balletjes, muisjes, maar vooral ook de zakjes gevuld met goede catnip of valeriaan. Zorg verder voor goed voer en schaf 1 of 2 drinkfonteinen aan, ze drinken dan beter/vaker en het water is lekker koud en wordt gefilterd, dat is zoveel gezonder voor ze.

En verder: verwen ze, hou van ze zoveel als je kan en zorg dat je zo vaak mogelijk thuis bent voor/met ze. En vooral: geniet! Katten zijn de meest geweldige wezens die bestaan…..

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 3.951 keer gelezen | Geschreven door