Je moet met je kat(ten) naar de dierenarts en je ziet er als een berg tegenop. Eerst stressen thuis, dan stressen bij de dierenarts. Lees mijn tips om al dat gestress te voorkomen. Let wel: het is geen garantie…

Kat in het bakkie-plan

Het is en blijft een ding. De kat moet in zijn draagmand om vervoerd te worden naar de dierenarts. Maar de kat weet dat als hij in dat mandje gaat, hij weggerukt wordt uit zijn vertrouwde omgeving. En ik heb vier katten. Die als het tijd is voor de jaarlijkse inenting tegelijkertijd in vier verschillende mandjes moeten om naar de dierenarts te gaan. Heb je al medelijden met me? Hier is mijn stappenplan:

Stap 1

Ongeveer drie dagen voor het bezoek zet ik vier mandjes heel prominent in de woonkamer. Drie van mijn katten schieten gelijk achter de bank, onze Britse Korthaar Miffy (we noemen haar: de onverschrokkene) gaat er direct in liggen. Dat is een mazzeltje. Volgens mij heeft zij als enige wel zin in een avontuur buitenshuis. Naarmate het dierenartsbezoek dichterbij komt, zijn de katten gewend aan de mandjes en spelen er zelfs rondom en gaan er ook af en toe in liggen. Geen idee of dit voor alle katten werkt, maar de mijne kan ik zo voor de gek houden. ‘Hee, de mandjes zijn leuk!’, denken ze na drie dagen.

Stap 2

Plan een dierenartsafspraak altijd in op een moment waarop je weet dat je kat meestal slaapt en voor jou bereikbaar (dus niet buiten) is. Voor onze katten is dat de namiddag.

Stap 3

Dan is daar het moment suprême, en dat blijft altijd spannend. Omdat we vier katten hebben, gaan we met z’n tweeën aan de slag. Ongeveer 15 minuten voordat we moeten vertrekken zetten we de twee grootste stresskippen eerst in de mandjes. Wees kordaat, twijfel niet, pak je slapende kat op en hup in het mandje dat klaarstaat. Heb je maar één kat zou dit appeltje eitje moeten zijn, want voordat jouw kat (die in diepe slaap is) door heeft wat er gebeurt, heb je het deurtje van de draagmand al dichtgedaan. En ik druk je op het hart: check of je dit goed hebt gedaan! Dat ging bij mij een keer mis en je wilt niet weten wat er toen gebeurde (rondspattende kattenurine was één van de gevolgen… bèh).

Stap 4 (voor als je meerdere katten hebt)

Vervolgens moeten we snel handelen. Met twee personen lukt het beter om meerdere katten in de mandjes te krijgen. Want nu worden ze langzaam wakker. Wat gebeurt hier? Met vier handen lukt het veel sneller dan met twee. Gelukkig hoeven wij na de eerste twee katten nog maar één kat in het bakkie te krijgen, omdat Miffy waarschijnlijk al in het mandje lag of er sowieso zonder al te veel moeite in te dirigeren is.

Stap 5 (voor als het mislukt)

Het is en blijft een uitdaging, zeker als je met meerdere katten tegelijk naar de dierenarts wilt gaan. Want slapen ze inderdaad? Of zijn ze uitgerekend nu klaarwakker? Kun je erbij of liggen ze ergens waar je eerst een ladder moet halen (don’t even try, gaat je niet lukken)? Kun je ze überhaupt vinden of hebben ze zich nu uitgerekend verstopt? Lukt het niet? Dan gaat die kat nu maar niet mee en maak ik daar een aparte afspraak voor. Het geeft echt te veel stress om ze op te jagen en geforceerd in het mandje te stoppen (ik zeg rondspattende kattenurine…) en het is zelfs gevaarlijk, want je kunt flinke krassen oplopen. Schrijf ik uit ervaring.

Heb je één kat en lukt het toch niet? Dan zit er niks anders op dan je afspraak opnieuw in te plannen en het nog een keer te proberen.

Ga naar een Catfriendly Practice!

Nou het is gelukt, ze zitten allemaal in hun mandjes in de auto. Nu naar de dierenarts. Vaak gaat het gestress daar verder. Ze willen niet uit de mandjes en als ze er eenmaal uit zijn, willen ze er weer zo snel mogelijk in. Gegrom, vluchtgedrag, misschien uithalen naar de dierenarts. Het zijn allemaal stress-scenario’s, waar je zelf ook stress van krijgt.

Daar hebben wij totaal geen last van! Eenmaal in de auto, zijn wij helemaal gerust op een goede afloop. Want wij gaan naar een Catfriendly Practice. Ok, het is wat verder rijden (een half uur enkele reis, daarom willen we ze ook allemaal tegelijk meenemen), maar dan heb je ook wat! Wij vinden het zelfs gezellig om naar onze dierenarts te gaan. Ze heet Yvet en neemt uitgebreid de tijd voor ons en onze katten. De katten zijn rustig (ik zeg niet dat ze geen stress hebben, maar ze laten de behandeling in elk geval toe) en laten zich zelfs door haar oppakken en aaien. Ik kan dus echt iedereen aanraden om met zijn of haar kat(ten) naar een Catfriendly Practice te gaan. Het lijkt misschien overdreven, maar katten zijn toch een beetje een klasse apart in de gezelschapsdierenfamilie, vind je niet?

Minder stress voor je kat

Het begint al in de wachtkamer. Een Catfriendly Practice heeft meestal een gescheiden wachtruimte voor honden en katten en een aparte standaard waar je de kattenmandjes op kunt zetten. De dierenarts heeft zich gespecialiseerd in kattengeneeskunde en kent katten door en door. Onze dierenarts weet hoe ze met katten om moet gaan en dat merken de katten ook. Minder stress dus voor je kat. Ook vind ik het een fijne gedachte dat onze dierenarts Yvet altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kattengeneeskunde. Dat geeft vertrouwen op een goed en deskundig advies.

Lees hier meer achtergrondinformatie over onze Catfriendly Practice, die ik je echt van harte aanbeveel! Want hoe leuk is het om van de jaarlijkse check-up een feestje te maken?


Dit artikel is 4.504 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gezellige tekstschrijver / communicatieadviseur / blogger / kattenvrouwtje met een bourgondische lifestyle. Helpt je met tekst, advies en training om beter te communiceren: www.caenencommunicatie.nl. Gek op: schrijven, katten, reizen (naar US en UK), Disney, lekker eten, Netflixen, lachen en vooral: genieten van wat er NU is, carpe diem!