Klitten ontstaan niet alleen omdat baasjes hun kat niet voldoende kammen. Neem Simba, die op onverklaarbare wijze zijn heup uit de kom kreeg, geopereerd moest worden en daarom een rompertje aan moest.

 

Simba, een zware Maine Coon-kater van vijf jaar, kreeg het voor elkaar: zijn heup hing opeens uit de kom. Hoe dit is gebeurd, is voor zijn baasjes nog steeds een groot raadsel aangezien dit midden in de nacht is gebeurd toen zij al lekker sliepen. Toen hij de volgende ochtend met veel moeite de trap op strompelde, wisten ze gelijk dat er iets niet goed was. Daarom zijn ze gelijk naar de dierenarts gegaan. Na het maken van foto’s bleek inderdaad dat hun brokkenpiloot zijn heup uit de kom had.

 

Operatie

 

Bij een kat is het mogelijk dat dit vanzelf weer goed komt, maar dit proces kan lang duren en is pijnlijk voor de kat. Daarom is gekozen om het te laten opereren.

De operatie was prima verlopen en alles leek goed te komen. Maar na een paar dagen zag de wond met hechtingen er niet goed uit. De wond bleek ontstoken te zijn. De dierenarts heeft dood vlees weggesneden en opnieuw gehecht. Helaas moesten ze nog een keer terug om nog meer dood vlees weg te laten snijden. Ondertussen was er zoveel weggesneden dat de wond niet meer gehecht kon worden en open moest blijven. Deze wond was vrij groot, zeker vijf bij drie centimeter.

 

Rompertje

 

Simba moest een rompertje aan met hierin een gaasje genaaid zodat er niet weer een infectie in kon komen. Tevens moesten de baasjes de wond goed schoonmaken en kreeg Simba antibiotica. Simba heeft zeker zes weken rondgelopen met zijn rompertje. In het begin vond hij het niet zo erg. Hij kon er prima in bewegen en het dragen op zich was geen punt. Alleen met het verwisselen was hij er op een gegeven moment behoorlijk klaar mee. Hij kreeg iedere dag een schone romper aan, maar dit werd met de dag moeilijker, want als hij soms de romper al zag, draaide hij zich snel om! Logisch ook, want welke kat wil er nou de hele dag zo’n pakkie aan?

 

Geen klitten meer

 

Nu gaat het gelukkig hartstikke goed met Simba. De wond is goed dichtgegroeid. Er zit nu alleen nog een klein korstje op, maar het gaat helemaal goed komen.

Het allerbelangrijkste is dat hij zijn romper niet meer aan hoeft, want zonder vindt hij toch veel fijner.

Maar door het dragen heeft hij zijn vacht zelf moeilijk bij kunnen houden. Bovendien is hij het gedoe met het rompertje zo zat dat hij zich ook niet goed meer laat kammen. Ook door de wond kon hij niet goed meer bij de achterkant van zijn lichaam. Daardoor zijn er veel klitten in zijn vacht gekomen. Zelfs mij laat hij niet echt graag meer toe met de kam, ook al doe ik het nog zo voorzichtig. Daarom besluiten we zijn achterkant en buik te scheren. Zo is hij snel en pijnloos van zijn klitten af en kan hij al zijn energie steken in zijn volledige herstel. En de rompertjes? Die mag zijn personeel aan de wilgen hangen!


Dit artikel is 6.419 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.