Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goeiemorgen, wij hebben 3 katten, 2 katers en 1 poes. Verdeeld door het huis staan 3 kattenbakken. Er loopt ook een grote hond rond, tussen de katten en de hond gaat het perfect. Toch gaat steeds 1 kater iedere nacht voor de kattenbak zitten plassen, niet in de bak maar op een stuk zeil dat we voor de deur hebben liggen. Snap er niks van. Haal ik het zeil weg en leg een mat neer, blijft hij het doen. Weet niet wat we nog kunnen doen. Kan het stress zijn? Denk zelf van niet, want hij is zo relaxed naar de andere katten en naar onze hond.

Het antwoord

Ik heb al veel vragen over plassen in huis beantwoord op Cattish. Je kunt tips vinden in dit artikel dat ik eerder voor Cattish schreef of tik eens het woord ‘kattenbak’ in bij de zoekfunctie.

Het aantal kattenbakken is niet het enige punt waarop het mis kan gaan. Schep je dagelijks urine én ontlasting uit de bak? Welk kattengrind gebruik je? Zijn je bakken groot genoeg, hebben ze misschien een deurtje?
De kat geeft in elk geval duidelijk aan dat de bak niet naar zijn zin is, dus hopelijk kun je aan de hand van de hierboven genoemde link het probleem oplossen.

Zo niet, ga dan eerst naar de dierenarts om de urine van de kat te laten nakijken en neem vervolgens contact op met een ervaren gedragsdeskundige. Onzindelijkheid is altijd op te lossen!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.926 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.