Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Dag Liesbeth. Sinds juni woon ik samen met mijn man en mijn poes Poekie (5 jaar) in een koopwoning met alleen een balkon. Hiervoor woonden wij op een flatgebouw op de 6e verdieping met ook een balkon. In het begin ging de verhuisfase erg goed, Poekie paste zich goed aan het nieuwe huis aan. Wij lieten haar zelf op onderzoek gaan en dwongen haar niks op.

De afgelopen maand begint zij ‘s avonds/’s nachts te mauwen. ‘s  Ochtends kan ze niet wachten om op het balkon te komen. We kunnen de balkondeur niet openhouden want deze is op de 1e verdieping én aan de voorkant. Ze is verder altijd een binnenkat geweest. We hebben haar geprobeerd buiten te laten (ik stond dan bij haar), maar zodra er mensen/fietsers langs kwamen rende ze weg (en naar het verkeerde huis).

Ze is de enige kat in huis. Ze speelt alleen als zij het wilt en anders gaat ze liggen.

Mijn vraag is: wat kunnen wij doen om haar gemauw te stillen? Is dit echt omdat ze naar buiten wilt of niet? Wat kan het nog meer zijn? We hebben overigens Feliway al geprobeerd…

Het antwoord

Er kunnen meerdere redenen zijn voor het mauwen van Poekie.
Als je aangeeft dat ze ‘s ochtends niet kan wachten totdat ze het balkon op kan, is er hoogstwaarschijnlijk ofwel sprake van verveling ofwel van iets heel leuks en spannends dat Poekie vanaf dit balkon kan zien of ruiken.

Je kunt overwegen om een kattenluikje in de balkondeur te maken, zodat ze zelf in en uit kan lopen.
Als er sprake is van verveling, kun je het beste kijken naar wat er mogelijk veranderd is. Hebben jullie meer reistijd nodig en ben je minder thuis, heeft het klussen veel tijd gekost, is Poekie bijvoorbeeld een favoriet krabmeubel kwijtgeraakt?
Probeer toch vaste spelroutines met haar op te bouwen, ook al lijkt ze in het begin niet geïnteresseerd. Stug volhouden leidt ertoe dat uiteindelijk het kwartje bij Poekie zal vallen!

Het kan overigens geen kwaad om Poekie voor de zekerheid te laten nakijken door de dierenarts.

Vriendelijke groet, Liesbeth

 

 

 

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.084 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.