Vier jij de verjaardag van je kat? Heeft je kat zijn eigen Facebookpagina? Duw je iedereen ongevraagd foto’s van je poezenkind onder zijn neus? Grote kans dat je er ook eentje bent. De zogenaamde “pet parent”.

Van poezenkind tot kattenouder

Het komt steeds vaker voor; je huisdier behandelen als kind. Compleet met babyshowers en geboortekaartjes. We behandelen onze dieren tegenwoordig ongegeneerd als baby’s en overstelpen ze met toepasselijke cadeaus. Voor het verjaardagsfeestje huur je gewoon de party organizer in. En voor de bijpassende feestoutfit shop je lekker online.

Gestoord? Nou, niet dus. In Amerika bedachten ze zelfs een term voor het behandelen van huisdieren als kind: “pet parenting”. De fabrikanten van voedingsmiddelen voor huisdieren, maar ook fokkerijen, makers van kattenspeelgoed en krabpaalbouwers. Allemaal profiteren ze mee van de bijzondere band die wij hebben met onze troetelbeestjes.

  26aefd9e06be141f992dd5fa07cae6a8

Liefde gaat door de maag

Het liefst schotelen wij onze poezenkinderen de hele dag door de lekkerste hapjes voor. Een klein gaapje of miauw doet ons al snel naar de snoepjespot of kast met natvoer lopen. Alles om het onze lieverds naar de zin te maken. Waar we bij al deze verwennerij geen rekening mee houden is dat obesitas op de loer ligt. Teveel tussendoortjes en te weinig beweging zorgen voor zwaarlijvigheid. De laatste jaren zien we dan ook een enorme toename in te dikke huisdieren. Met allerlei bijbehorende desastreuze ziektes als gevolg. Maar liefst 35% van alle huisdieren in Nederland blijkt te dik.

Je kat als kind

Waarom geven we veel teveel eten, terwijl we weten dat dit hartstikke ongezond is? Pure liefde voor ons dier. Eigenaren die zelf kampen met teveel kilo’s blijken ook vaker een te dik huisdier te hebben. Dat we onze dieren behandelen als onze kinderen, wist ook wetenschapper Alex German aan te tonen. Uit zijn onderzoek blijkt zelfs dat er een soortgelijke overeenkomst bestaat tussen overgewicht bij kinderen en bij huisdieren. Onze katten zien we tegenwoordig als een volwaardig lid van ons gezin, waarbij de kat dient als substituut voor het kind.

Neurotisch overbezorgd? Perfect!

Maak jij je de hele dag druk om het wel en wee van je kat? Mooi zo. Dan ben je de perfecte kattenmoeder. Waar voor kinderen is gebleken dat overbezorgdheid juist averechtse effecten kan hebben, blijkt dit bij dieren juist een positieve uitwerking te hebben. Mikel Delgado en Gretchen Reevy onderworpen meer dan 1.000 pet parents aan een onderzoek over de zorg voor hun huisdieren. Wat bleek? Hoe neurotischer de eigenaar, hoe beter voor het welzijn van het huisdier. Eigenlijk best logisch. Een echte pet parent laat zijn poezenbeest niet naar een vies toilet gaan, zorgt voor een geschikte oppas gedurende een lange werkdag en voldoende entertainment bij afwezigheid. Super voor je dier!

De beste pet parent ben je zelf

Een echte pet parent beseft dat zijn poezenkind aandacht en genegenheid nodig heeft, goed gesocialiseerd moet worden en naar de dierenarts moet voor zijn jaarlijkse check. Dit is veel meer aandacht dan simpelweg je kat de hele dag alleen laten met een bakje voer en een mandje om in te slapen. Om de titel pet parent compleet te maken, vier je naast moederdag natuurlijk ook elke laatste zondag in april nationale pet parent dag. En voor die ene mooie poezenfoto aan de wand huur jij gewoon je eigen kattenfotograaf in. Een betere pet parent kan je kat zich niet wensen.

Misschien vinden wij nuchtere Hollanders het hele pet parenting wel heel erg Amerikaans en flink overdreven. Maar zelf denk ik dat we er onbewust al lang aan meedoen. Wat doen jullie zelf om de titel pet parent te verdienen?


Dit artikel is 7.207 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl