Wat zijn ze lief! Die kleine knuffelbare kittens. Het is heerlijk om zo’n kleine haarbal rond te hebben lopen in je huis. Toch wordt het opvoeden van kittens vaak onderschat. Hoe voed je zo’n kleine bengel eigenlijk op?

Voordat we een aantal tips doornemen, wil ik eerst zeggen dat ‘corrigerende tikken’, water in het gezicht van je kat sprayen met een plantenspuit of de kat bij zijn nekvel pakken nóóit onderdeel zijn van een goede opvoeding. Je maakt ze hier alleen maar feller mee en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Voor een goede opvoeding heb je vooral geduld en doorzettingsvermogen nodig.

Tip 1: Leer de kitten manieren

Om een kat goed op te voeden, moet je weten hoe een kat denkt en zich gedraagt. Er zijn veel kleine dingen waarmee je rekening moet houden. Zo moet je je kat bijvoorbeeld aanleren dat je handen geen speeltje zijn. Een kitten heeft de behoefte om te spelen, maar dat kan er af en toe best fanatiek aan toe gaan. Als jij je handen gebruikt als speeltje en hij je per ongeluk krabt, hoort hij daar niet voor te worden gestraft. Het is de natuurlijke wijze waarop kittens met elkaar spelen. Om deze situatie te voorkomen kun je de kat beter niet met je handen laten spelen. Koop in plaats daarvan bijvoorbeeld een speeltje.

Het is ook belangrijk dat je katten aanleert niet aan de stoelen en banken te krabben. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk een kattenpaal voor je kleine kitten aan te schaffen. Als je meer wilt weten over krabben, klik dan hier. Bedenk van tevoren goed wat voor manieren je je kitten aan wilt leren. Aanleren is veel makkelijker dan afleren. Kortom: jong geleerd, oud gedaan.

Tip 2: Interactie met dier en mens is belangrijk

Natuurlijk is het belangrijk om je kleine bengel ook sociale vaardigheden aan te leren. Als je andere huisdieren hebt, is het handig om ze langzaam aan elkaar te laten wennen. Mocht het in het begin niet zo goed gaan tussen hen, dan moet je er stukje bij beetje voor zorgen dat ze elkaar leren accepteren. Lees daar hier meer over.

Ook is het contact met mensen belangrijk. Maar forceer het niet. Kittens zijn vaak speels, maar kunnen ook verlegen zijn, vooral als er vreemde mensen in het huis zijn. Het sleutelwoord is: geduld. Laat de kitten snuffelen aan je hand, laat hem zelf op ontdekking gaan. Laat vooral zien dat contact met de mens iets leuks is. Maar de kat moet wel leren dat de mens degene is die de regels opstelt. Dus als jij niet wilt dat de kat aan je broek krabt als hij op je schoot zit, zet hem dan rustig weg en blijf dit volhouden totdat hij dit doorheeft (geduld!). Je kan dit versterken door duidelijk ‘nee’ te zeggen.

Je moet ervan uitgaan dat kittens regels moeten snappen, voor zover dat kan. En om het hen te laten snappen, heb je tijd nodig. Maar als jij duidelijk en consequent bent in je regels, moet dat zeker lukken.

Tip 3: Wees consequent

De laatste tip en misschien wel de meest lastige. Je moet te allen tijde dezelfde regels hanteren. Als je kitten op het aanrecht springt om eten te bietsen, moet je dat niet toestaan, ook niet als je kat gaat spinnen en je lief aankijkt. Als je niet wilt dat de kitten op een bepaald bankmeubel komt, moet je dat ook niet toelaten als hij lekker naast je komt liggen en je kopjes geeft. Belangrijk is dus dat je altijd maar één richtlijn volgt bij het opvoeden van de kleine haarbal.

Kortom: manieren, interactie met dieren en mensen en consequentie, zijn met een gezonde dosis geduld de belangrijkste punten bij de opvoeding van een kitten.

Heb jij nog meer tips? Laat ze in een reactie achter.


Dit artikel is 5.087 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door