Een trimbeurt moet zo aangenaam en ontspannen mogelijk zijn voor de kat, zeker als hij dit heel spannend vindt. Behalve de beurt zelf is het belangrijk dat de kat ook de laatste momenten als positief ervaart.

Gijs is een forse Maine Coon van 7 jaar. Hij is groot en sterk en vindt nieuwe dingen spannend. Samen met zijn vrouwelijk personeel woont hij in een klein huis in de binnenstad. Daar heeft hij een kleine tuin tot zijn beschikking, waar hij regelmatig vertoeft.

Dikke vacht

Gijs heeft een dikke zware vacht. Zijn personeel kan hem wel regelmatig kammen, maar de kater is wel erg sterk. En omdat hij zo groot is, is hij ook moeilijk te hanteren. Bovendien wil hij graag weg als hij naar zijn zin te lang gekamd wordt. Daarom is het fijn als de kattenkapper regelmatig op bezoek komt.

Met rust en regelmaat

Het is de vierde keer dat ik bij Gijs langskom. Deze keer zit er veel onderwol in zijn vacht. Er zitten her en der ook klitten en op zijn heupen en zijn borst zitten zelfs dikke plakken vilt. Die plakken scheer ik weg. Daar kan ik toch niet meer met een kam doorkomen.

De klitten probeer ik er heel voorzichtig uit te kammen, maar Gijs mekkert wel wat. Hij vindt het niet echt prettig. Daarom probeer ik onder zijn grens te blijven. Ik werk heel voorzichtig, pluis eventueel de klitten uit elkaar, knip ze in of kam ze los met de punt van de kam. Daarbij houd ik met mijn duim de huid tegen, zodat ik daar zo min mogelijk aan trek. Zo doe ik hem het minst pijn.

Afleiden

Als Gijs het genoeg vindt, staat hij op en wil van tafel af. Maar hij is nog niet klaar, dus ik probeer hem af te leiden met een andere kam, aaien en kroelen, zachtjes praten en door even te stoppen met kammen. Ook zijn personeel schakel ik in. Als zij tegen hem praat, kan ik even snel doorwerken zonder dat Gijs dat in de gaten heeft.

Na afloop relaxen

Na afloop zorg ik altijd voor een relaxmoment op de trimtafel. Beetje aaien, complimentjes als ‘Goed zo’ en tegelijkertijd even met het personeel praten. Nu ook, net zo lang tot Gijs volkomen ontspannen op tafel ligt. We hoeven hem niet eens vast te houden. Hij past er ook net op: alleen zijn staart bungelt over de rand. Dit is vaak ook het moment voor de na-foto. Missie geslaagd!


Dit artikel is 5.590 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.