Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo Liesbeth,

Wij wonen op een flat van 60 m2 incl de slaapkamer. We hebben twee kittens in huis genomen, die waren gedropt in een doos, toen ze in elk geval te jong waren. Ze komen niet in de slaapkamer, maar verder wel overal.

Ze krabben veel aan het behang en springen veel op het aanrecht. Ik ben erg benieuwd waar dit gedrag vandaan komt en of er iets is wat we daar aan kunnen doen?

Vriendelijke groeten,
Carianne

Het antwoord

Beste Carianne,

je geeft niet aan hoe oud je kittens zijn, maar het klinkt in elk geval alsof het heerlijke, ondeugende kittens zijn. Tegen de tijd dat ze een maand of zes zijn, gaan ze puberen en zullen ze uitproberen wat jouw (en hun) grenzen zijn.

Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Je kunt het niet afleren, je kunt echter wel proberen dit gedrag om te buigen naar iets wat voor jou acceptabel is.
Om te beginnen moet je zorgen voor voldoende krabmogelijkheden in huis. Aangezien je katten een voorkeur hebben voor behang, doe je ze waarschijnlijk een groot plezier met krabplanken van karton. Hoe je je katten kunt afleren om aan je spullen te krabben, kun je hier lezen.

Op het aanrecht springen kan twee oorzaken hebben: gewoon omdat ze het leuk vinden om door het huis te racen (het appartement is immers niet oneindig) of omdat ze er regelmatig dingen vinden om te snoepen. In dat laatste geval zul je zelf wat discipline op moeten brengen om geen eten meer te laten liggen. Vervolgens kun je deze methodes toepassen om ze van je aanrecht te houden.
In het eerste geval raad ik je aan om de kittens de mogelijkheid te geven om te klimmen, bijvoorbeeld door een hoge klimpaal te kopen, plankjes langs de muur te installeren etc. Op internet zijn talloze mogelijkheden ter inspiratie te vinden.

Veel plezier met je kittens!

Hartelijke groet, Liesbeth

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.013 keer gelezen | Geschreven door