Blijft je kat met zijn nagels aan de vloerbedekking hangen of groeien de nagels van je oudere kat in het vlees? Dan wordt het hoog tijd om de nagels van je kat te knippen.

 

Geduld

Geduld is een schone zaak zei mijn moeder vroeger altijd. Als ik nu echter door de stad fiets schiet het verkeer voor en achter me langs. Het maakt hierbij niet uit of ik van links of rechts kom. Het lijkt wel of ik onzichtbaar ben. Afremmen, laat staan stoppen? No way! Geduld? Wat is dat? Nou, toevallig is dat het machtigste wapen om het schijnbaar onmogelijke te bereiken bij je kat. Geduld, en nog een paar andere foefjes, maken het verschil. Voorkom een krijsende kat en bloedende armen bij jezelf. En laat je kat als een prinses rustig genieten van de pedicure behandeling. Nieuwsgierig naar de andere foefjes om dit voor elkaar te krijgen? Hier komen ze:

 

Het juiste moment

Als je kat net als een bezetene door het huis vliegt is dat geen goed moment om de nagels te gaan knippen. Je kat wakker maken voor deze behandeling wordt meestal ook niet gewaardeerd. Tenzij je zo slim bent om je kat te wekken voor een interactieve speelsessie of een klein hapje wat dan toevallig gevolgd wordt door het inkorten van de nagels. Kies dus een moment waarop je kat bijvoorbeeld rustig op de vensterbank zit te kijken naar het voorbijrazende verkeer, maar niet vlak na het eten. Waarom niet? Lees snel verder.

 

Desentiseren en herconditioneren

Je kat houdt er niet van als het pootje vastgehouden wordt, laat staan dat zijn wapenarsenaal gesaboteerd wordt. Maar dat ga jij veranderen. Je gaat je kat desentiseren en herconditioneren! Desentiseren betekent minder gevoelig, minder angstig, maken voor het hanteren van het pootje. Herconditioneren betekent dat het hanteren van het pootje leuk wordt omdat het gekoppeld wordt aan een lekker hapje. We bouwen het langzaam op. Neem wat voer wat je kat het aller-lekkerst vindt. Bij voorkeur natvoer. Geef je kat hier een klein beetje van op een theelepeltje om de interesse te wekken. Dit werkt natuurlijk niet als je kat net een heel bakje heeft leeg gelebberd. Bij het volgende lepeltje raak je een pootje aan. Voer dit langzaam op totdat je het pootje op kan tillen.

Als dit goed gaat komt het nagelknippertje erbij. Raak het voetje van je kat hiermee aan terwijl het favoriete hapje geserveerd wordt. Pauzeer tussendoor even: geen knippertje en geen voer. Die combinatie is erg belangrijk. Het knippertje wordt leuk omdat dat een lekker hapje voorspelt. Duw nu tijdens een hapje de nagel tevoorschijn: Houd je wijsvinger onder de teen en je duim er bovenop en knijp zachtjes. De volgende stap is om het knippertje om de nagel te schuiven zonder te knippen. Gaat dat allemaal goed dan is de tijd rijp om echt te gaan knippen. Eindig de pedicure sessie altijd positief, dus met een lekker hapje en eventueel nog een fijne speelsessie.

 

Belangrijke weetjes

 • Voorkomen is beter dan genezen. Geef je kat de mogelijkheid om zelf de nagels kort te houden door een krabgelegenheid te bieden. Wordt die niet gebruikt? Vraag een gedragstherapeut om advies. Mogelijk staat hij op de verkeerde plaats of is het geen geschikt type.
 • Jong geleerd is oud gedaan. Laat kittens aan de pedicure behandeling wennen ook al is het dan nog niet nodig.
 • Als je iets afwijkends ziet aan de nagel of de directe omgeving, zoals een ingegroeide nagel of een ontstoken nagelbed laat de dierenarts er dan even naar kijken.
 • Goed gereedschap is het halve werk: gebruik scherpe knippers. Er zijn speciale knippers voor katten maar een knipper voor mensen is ook geschikt.
 Gereedschap om de nagels van je kat te knippen

Cornell University

 • Knip niet vanaf de zijkant omdat de nagel dan kan breken of scheuren.
voorbeeld nagels knippen kat

Washington State University

 • De meeste katten knagen de nagels van hun achterpoten zelf kort. Wel even controleren!
 • Knip alleen het puntje van de nagel eraf. Blijf in elk geval 2 mm van het roze gedeelte (“het leven”) waar de bloedvaten en zenuwen zich bevinden.
 • Bij donkere nagels is “het leven” niet te zien. Begin de eerste keren voorzichtig met een klein stukje en dan nog een stukje totdat je de nagels van je kat kent en weet hoe ver je kan gaan.
 • Heb je per ongeluk toch in “het leven” geknipt? Geen paniek. Het bloeden stopt vanzelf binnen een paar minuten. Desnoods kan je het nageltje even op een stuk zeep drukken om het bloeden te stelpen. Laat de kat niet naar buiten zolang het nog bloedt om infecties te voorkomen.
 • Oudere katten kunnen hun vacht niet meer zo goed onderhouden als in hun jonge jaren. Het is een goed idee om regelmatig af te spreken met een katten-trimmer. Die knipt dan meteen de nagels.
 • De nagels van seniorkatten zijn dikker en brozer.
 • De meeste katten hebben 18 nagels. 2 x 5 aan de voorpoten en 2 x 4 aan de achterpoten. Sommige rassen zoals de Maine Coon hebben soms een paar extra teentjes (polydactyl).
 • Polydactyle katten hebben meer moeite om alle nagels te onderhouden en moeten dus extra in de gaten worden gehouden.

 

Doen!

Leer je kat dus, liefst van jongs af aan, dat het knippen van de nagels leuk is. Plan eens per maand een momentje in om de nagels te controleren en zonodig te knippen. Vooral bij oudere katten. Knip de nagels met een scherp knippertje tot 2 mm voor “het leven” en neem contact op met de dierenarts als je iets afwijkends ziet.


Dit artikel is 7.335 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.