Rita vond haar vermiste kat Tijgertje dood langs de kant van de weg. Samen met de kinderen begroef ze poes in de tuin. Een week later kwam Tijgertje echter doodleuk de keuken in wandelen.

Tijgertje

Tijgertje was de hele week niet thuis gekomen. Rita had haar kinderen al op het ergste voorbereid. De cypersbruine poes bleef nooit langer dan een paar uurtjes buiten. Ze had briefjes opgehangen bij de supermarkt maar dat leverde niets op. Toen vond ze Tijgertje: dood en gehavend in de berm van de provinciale weg. De kinderen waren ontroostbaar en de begrafenis, achterin de tuin, had diepe indruk op ze gemaakt.

Poe

Een paar dagen na de begrafenis kwam een vrouw van een paar straten verderop langs met een fotootje van haar kat Poe. Ook Poe bleek al een week vermist te zijn. De vrouw kwam vragen of Rita kat Poe misschien gezien had. Helaas. Rita vertelde haar ervaringen met Tijgertje en de twee vrouwen praatten nog wat na over het gemis van hun geliefde katten.

De verwisseling

Een week na haar begrafenis kwam Tijgertje doodleuk de keuken in wandelen. Ze was iets magerder geworden maar zag er verder goed uit. Na een stevige maaltijd rolde ze zich op in haar favoriete stoel alsof er niets was gebeurd. Dit was onmiskenbaar hun eigen Tijgertje. Maar wie lag er dan begraven achterin de tuin? Het werd al snel duidelijk dat dit Poe moest zijn.

Standaardkat

Als ik mensen vraag wat voor kat ze hebben antwoorden ze vaak: “Oh, zo’n standaard huis-tuin-en-keuken-kat.” Bij navraag blijkt het dan vaak een cypersbruine huiskat te zijn. Mensen denken dat ze hun eigen kat wel kennen. Met name de cypersbruine katten lijken echter heel veel op elkaar. Ook de zwarte streep bij de ooghoek en de “M” op het voorhoofd komen bij veel katten voor en zijn dus geen specifiek kenmerken van jouw kat.

Amivedi

Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Er worden gemiddeld 210 meldingen per dag afgehandeld. Ze merken dat het signalement dat de eigenaar van een vermiste kat opgeeft vaak niet klopt. Meestal gaat het mis met de beschrijving van het ras en de kleur. Daarom staat er nu op hun website een document met kleuren en rassen om te helpen bij het registreren van een vermist of gevonden huisdier. Hiermee wordt de kans op hereniging van de kat met de eigenaar vergroot. Amivedi is niet de enige organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. Hun site is echter wel een goed startpunt met links naar andere organisaties.

Ken je kat

20151118_170457

Zorg dat je een goed signalement hebt van je kat. Waar zit precies dat ene witte plekje? Probeer, zonder te spieken, de uiterlijke kenmerken van je kat eens weer te geven in onderstaande tekeningen. Welke kleur hebben de voetkussentjes? Wat is de kleur van de ogen? En van de snorharen? Maak er eventueel een quiz van met je huisgenoten! Valt het tegen? Maak dan een paar duidelijke foto’s van de specifieke kenmerken van jouw kat en sla die op in een apart mapje. Hopelijk heb je ze nooit nodig maar better be safe than sorry zeggen de Engelsen.

ken je kat

Chippen en registreren

Naast een goed signalement is chippen een must voor elke kat. Ook voor binnenkatten, want alle katten kunnen zoek raken. Vooral met de feestdagen gaat alles net een beetje anders dan anders en kan je kat eerder naar buiten glippen. Door vuurwerk, en dat is helaas niet alleen op oudejaarsavond, kan je kat in blinde paniek een eind wegrennen of een vrachtwagen in vluchten. Dus heeft je kat nog geen chip: laat dat dan binnenkort echt een keer doen. Een paar speeltjes minder kopen en je hebt de kosten er al uit. Heeft je kat wel een chip: controleer dan of die nog steeds goed geregistreerd staat. Met een goed geregistreerde chip en een duidelijk signalement van je kat vergroot je de kans op hereniging met je lieveling als die vermist is.


Dit artikel is 5.804 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.