Mijn Nicolai is een pracht van een kat. Het probleem met mijn Nicolai, is dat hij dat ook weet. En zoals met alle mannen die van zichzelf weten hoe knap ze zijn, is hij er bij vlagen redelijk onuitstaanbaar van. Met z’n voer bijvoorbeeld. De oorlog om natvoer, hebben wij volledig verloren. Maar er is nu hoop.

Laat me het strijdtoneel schetsen.

Vorig jaar werd Nicolai op enig moment opeens erg ziek. Hij wilde niet meer eten en hoewel hij onze zwaarste kat is (en alléén maar spieren he, want verder is hij ook onze magerste kat), ging hem dat algauw niet meer in de koude kleren zitten.

Kippppp

Uiteraard zaten wij bij de dierenarts voordat mijn vriend (waarmee ik getrouwd ben) kon zeggen: “Zullen we het nog even aankijken?” Wat er precies aan de hand was, werd niet duidelijk, maar om Nicolai te helpen om toch wat te eten (de grammen vlogen er namelijk af), adviseerde de dierenarts ons om hem gekookte kip en rijst te voeren. Gemakkelijk verteerbaar en een beetje vulling met de rijst. Nicolai vond het best en sloeg weer aan het eten.

Géén kippppp

Een week later vonden we het wel geweest en was het tijd voor onze Bengaal om weer aan de kattenbrokjes te gaan. Maar dat zag hij toch echt anders. Rond etenstijd rende hij vól enthousiasme naar zijn etensbak, gilde vol overgave om zijn hapje, om er vervolgens aan te snuffelen, beledigd te snuiven en ons wantrouwend aan te kijken. Wat hij in elk geval niet deed, was ook maar één hap nemen.

Mijn vriend, koppig op z’n beste momenten, besloot dit niet over z’n kant te laten gaan: “Als hij genoeg honger heeft, eet hij wel.”

Het duurde vier dagen waarin beide heren koppig tegenover elkaar stonden, maar vooral Nicolai zijn kilo’s weer begon te lozen, voordat ik een einde maakte aan de koude oorlog in huis: “We bestellen natvoer” besloot ik. We hadden het van Nicolai verloren.

Mijn werkkamer

Nu is mijn control center (oftewel: werkplek) aan huis. Een deel van mijn tijd is dat waar ik mijn werk doe. Dat is ook de kamer waar ik de etensbakken heb gezet. En met droge brokjes is dat geen probleem. Maar dat natte voer stinkt een uur in de wind, misschien wel 1,5 uur. En elke ochtend en avond moet meneer Nicolai vers stinkvoer. Dus elke ochtend zat ik te werken in een lucht die rook naar de vuilnisbak van Mc Donalds.

Ik kon het niet langer verdragen.

It’s amazing Mike

Maar toen werd ik gewezen op dit fantastische apparaatje: de SureFeed voerbak (van SureFlap). Het is een voerbak, die hermetisch afsluit, wanneer je kat niet aan het eten is. En ook mooi: hij werkt op de chip van de specifieke kat(ten) waarvoor het voer is. Een waar geschenk uit de hemel voor mij.

Ik heb de de SureFeed voerbak inmiddels een paar maanden staan en hoewel het niet perfect is, ben ik er toch nog steeds erg blij mee. Want Nicolai op brokjes over krijgen, dat gaat nooit meer gebeuren.

Wat je moet weten

De SureFeed voerbak kun je in verschillende situaties gebruiken. Naast het weggen van geurtjes van natvoer, kun je het ook inzetten als je meer dan één kat hebt en niet elke kat hetzelfde voer krijgt (of dezelfde hoeveelheid). Je kunt op elke voerbak meerdere katten (tot 32) registreren en de bak gaat dan alleen open voor de geregistreerde kat(ten).

Om het op die manier te gebruiken, moet je kat dus wel gechipt zijn. Maar weet je, dat zou je sowieso moeten doen. Is je kat nou niet gechipt, dan kun je bij de makers van de de SureFeed een penning kopen die je je kat kunt ombinden, zodat deze toch bij zijn eten kan. Overigens krijg je standaard één zo’n RFID-penning bij je voerbak.

Wanneer je net aan de slag gaat met de de SureFeed voerbak, kun je het op oefenstand zetten. Dat betekent dat het klepje dat het apparaat normaal afsluit, half open staat. Zo ziet en ruikt de kat z’n voer en zodra hij dichtbij genoeg komt, gaat de klep dan helemaal open. Is je kat eraan gewend, dan kun je het van oefenstand afhalen en sluit de bak helemaal af wanneer de kat wegloopt.

Voordelen:

  • Houdt dus luchtjes tegen
  • Je kunt meerdere katten (bij ons mag Isadora ook een beetje van het natvoer snoepen) eruit laten eten
  • Het ziet er misschien niet schattig, maar wel gewoon netjes uit
nicolai2

Hij was niet meteen tevreden…

Nadelen:

Er is ook een aantal nadelen. Ze zijn een beetje in de categorie “first world problems”, maar bij dagelijks gebruik (zeker met nat voer), kom je ze wel tegen:

  • De bak is niet gemakkelijk schoon te maken. Het bestaat uit het apparaat met daarin een los bakje dat je vult met voer. Dat losse bakje kun je er wel uithalen, maar die mag niet in de vaatwasser. Dat vind ik erg stressvol. Want dat natte voer is me toch een partij vies. Bah!
  • Wanneer de klep dichtgaat komt het soms tegen het voer aan en dan zit dus ook de klep onder dat natte voer. Datzelfde geldt voor de rest van het apparaat, want Nicolai eet nu eenmaal niet erg netjes. En je kunt het apparaat niet onder de kraan zetten. Dus je moet elk hoekje uitpulken met een doekje. Zelf vind ik dat een erg naar klusje.
  • De de SureFeed voerbak werkt dus op de chip van je kat. Bij Nicolai blijkt die chip zo geplaatst, dat hij best dichtbij moet komen om de klep open te krijgen. Daar kan het apparaat niks aan doen, maar is natuurlijk wel onhandig. Nicolai is er inmiddels aan gewend en zoals uit mijn verhaal blijkt, is hij nogal lastig. Dikke kans, dat het voor jouw kat geen punt zal zijn. Maar voor Isadora (die haar chip dus handig heeft zitten), was het wel een stuk gemakkelijker om de klep te laten bewegen.

De eerste twee nadelen zijn dus vooral een probleem als het inderdaad om nat voer gaat. En voor het gebit van je kat, is dat sowieso niet het beste idee, dat weet ik. Maar Nicolai hongerde zichzelf gewoon uit, dus voor mij is dit toch dé oplossing.

Maar inmiddels is hij om!

Maar inmiddels is hij om!

Wil jij er ook eentje? Je kunt ‘m winnen!

Al met al ben ik erg blij met onze SureFeed en kan ik het iedereen die hetzelfde probleem heeft als wij óf die verschillende katten, verschillend wil voeren, aanraden. De SureFeed voerbak  kun je hier bestellen en kost € 124,99.

Maarrrrr wij geven er ook twee weg aan onze trouwe lezers. Vertel ons hieronder in de comments waarom jij er echt eentje moet hebben en wie weet ontvang je er binnenkort eentje thuis. Zorg dat je reactie vóór 15 december hier staat. 


Dit artikel is 5.028 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.