Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

In maart is mijn poes bevallen van vier kittens. We hebben uiteindelijk besloten om één kitten te houden. We hadden al twee katten: de moederpoes en nog een oude kater. Het probleem is dat de moederpoes haar kitten opeens niet meer mag. Dit is nu al een paar maanden zo. Ze blaast de hele tijd naar haar en geeft ook af en toe een klap. Ze is ook opeens heel bang geworden. Als je haar vasthoudt dan gaat ze schreeuwen en trillen. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik hoop dat u mij kunt helpen

Het antwoord

Bij een plotselinge gedragsverandering moet je altijd eerst een medische oorzaak laten uitsluiten. Te vaak worden medische problemen ten onrechte als gedragsprobleem gezien.
Een andere mogelijkheid is dat de moederpoes geschrokken is van het kitten en daardoor bang geworden is. Je vermeldt niet hoe oud het kitten nu is, dat maakt het moeilijk om de situatie te kunnen inschatten.

Het is in elk geval duidelijk dat de stress en angst bij de moederpoes erg groot zijn. Ik raad je daarom aan om op korte termijn iets concreets te ondernemen.
Ik adviseer je om de moeder en het kitten voorlopig helemaal te scheiden, zodat ze allebei tot rust kunnen komen. In de tussentijd kun je met de moederpoes naar de dierenarts.

Als beide katten weer een beetje gekalmeerd zijn, kun je ze voorzichtig weer introduceren met behulp van dit stappenplan. Je kunt natuurlijk ook een deskundige inschakelen.
Of moeder en dochter daadwerkelijk ooit weer samen kunnen leven hangt van veel factoren af.

 

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.615 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.