Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze katten krijgen sinds de geboorte van onze dochter wat minder aandacht dan voorheen. Nu is het zo dat ze altijd wat afstand van elkaar bewaarden (broer en zus). Sinds kort vechten ze echter zo in één keer extreem wild.
En sinds vandaag tot bloedens toe, (poes) plaste zelfs van zich af. Wat kunnen wij hier aan doen?

Het antwoord

Er kunnen ontelbaar veel redenen zijn waarom katten gaan vechten. Op basis van de uiterst summiere info kan ik echt niets zeggen over mogelijke oorzaken.
Bij plotselinge gedragsveranderingen is het altijd belangrijk om naar de dierenarts te gaan, zodat een medisch probleem (pijn, ziekte) uitgesloten kan worden.
Verder kan verveling een rol spelen. Maar als er tot bloedens toe gevochten wordt, moet je zo snel mogelijk hulp zoeken. Dit is een serieus probleem dat opgelost dient te worden. Ik kan je dan ook alleen maar aanraden om na het dierenartsbezoek een gedragsdeskundige in te schakelen.

Het heeft in elk geval weinig zin om aan de slag te gaan met kalmerende pilletjes of met de vaak aanbevolen Feliway-verdamper, omdat die niets aan de oorzaak doen. Ze helpen bovendien niet als er zo hevig gevochten wordt.

Vriendelijke groet, Liesbeth Puts

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.695 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.