Een poes kan buiten de baas spelen, maar thuis de liefste schootkat zijn. Welk gedrag zal ze inzetten als ze in haar eigen omgeving wordt getrimd, vechten of vleien? 

Fenna is berucht in de grote wereld buiten: alle katten in de buurt zijn bang voor haar. Een echte femme fatale, een gevaarlijke vrouw die vecht als je niet aan de kant gaat. Regelmatig komt ze met krassen en wondjes thuis. Die zitten vaak aan de voorkant van haar lichaam: een aanwijzing dat ze vecht en niet vlucht, als het erop aan komt. De vorige keer ontdekte ik een wond aan haar borst en deze keer zie ik een bijna genezen wondje in een kaal stuk bij haar elleboog.

Nagels zó geknipt

Hoe goed deze Maine Coon van ruim drie jaar haar mannetje buiten ook staat, op de trimtafel is ze de liefste kat die je je wensen kan. Nagels laat ze rustig knippen. Ook die van haar achterpoten kan ik zonder problemen nakijken.

Volslank

Het is een hele tijd geleden dat ik Fenna heb getrimd. Ze ziet er volslank uit. Dat is geen vet, maar oud haar. Gelukkig heeft ze een vacht die bestaat uit lange gladde haren, waardoor ze nauwelijks klitten of vilt heeft. Met een kam haal ik al die oude haren er gemakkelijk uit, zonder ergens aan te hoeven trekken.

Intiem moment

Ik heb het personeel van Fenna op het bestaan van Cattish gewezen en hij leest nu verhalen over allerlei katten op de trimtafel. Intussen ben ik alleen op Fenna geconcentreerd. Tijdens het kammen praat ik met haar en kriebel haar achter de oren. Ze geeft me kopjes tegen mijn uitgestoken hand en begint zowaar te spinnen. Deze één-op-één aandacht tijdens het rustige kammen werkt voor ons allebei heel ontspannend.

Diva

Dan is Fenna klaar. Ze poseert in een prachtige houding voor de foto: kop ophoog, de ogen iets geloken. Ze lijkt op een diva in een lange zijden robe met een sleep van ruches naast haar gedrapeerd.

Straks mag ze de straat weer op. Met zo’n uitstraling hoeft ze niet meer te vechten. Alle katten laten haar met een open bekje passeren, zó onder de indruk van haar schoonheid! Vast en zeker!


Dit artikel is 2.866 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.