Je kat neemt nogal wat ruimte in beslag. Rondslingerend kattenspeelgoed, een kattenbak, voerbakjes … Maar wat als de opties van de dierenwinkel nét niet matchen met je huis? Daarom een DIY: maak zelf een voerbak voor je geliefde kat!

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Voor deze bijzonder creatieve DIY heb je nodig:

  • Mooi hout, liefst dik zodat je voldoende ruimte hebt om vanuit de binnenkant de schroeven te plaatsen
  • Een normale zaag en een decoupeerzaag
  • Een boormachine en schroeven
  • Verf
  • 2 losse voerbakjes met rand
  • Anti-kras viltjes voor de onderkant
  • Een vrije middag (of dag, afhankelijk van hoe handig je bent)
  • Een dosis geduld en een beetje ruimtelijk inzicht

Zaag in de aanslag, go!

Oké, het echte werk kan beginnen! Stap 1 is het op maat zagen van het hout, gebruik hiervoor de normale zaag. Je hebt 2 zijkanten nodig, een voor- en achterkant, en een bovenkant. De plankjes voor de voor- en achterkant maak je minder hoog dan de zijkant, zodat de bovenste plank erop kan rusten en netjes binnen de zijkanten valt. In de bovenkant zaag je met een decoupeerzaag twee ronde gaten, net zo groot als de voerbakjes (de buitenrand uiteraard niet meegerekend, daar komen ze zo op te liggen). Schroef de hele boel in elkaar – bonustip: schuine latjes helpen om het geheel stevigheid te geven zonder aan de buitenzijde van je voerbak te hoeven schroeven. En tadaa: Je hebt je huisgemaakte, bijna supergave voerbak voor je viervoeter! Bijna? Ja. Want nu komt het beste deel: pak je penseel!

Pak je penseel.

Kies de kleur voor het hout die het beste past bij je interieur, of bij je kat natuurlijk. Ik heb zelf gekozen voor grijs. Om het helemaal af te maken heb ik de voerbak gepersonaliseerd met ‘Lola’. Voor het geval zij zelf haar voerbak niet kan vinden, bijvoorbeeld. Altijd handig. Mooie lettertypes haal je van internet, en met een penseel kan je dunne lijnen trekken op je kunstwerk. Last van koudwatervrees om de eerste streep te trekken? Dan heb ik hier voor jou de beste schildertip: zet een beamer erop. Maak de tekst op in Word en projecteer het op je voerbak. Een kwestie van lijntjes overtrekken, een kind kan de was doen.

Voerbak DIY

En nu ben je klaar voor de grote onthulling. Heb je wel eens een kat met een glimlach gezien? Dit zou de eerste keer kunnen worden!


Dit artikel is 4.670 keer gelezen | Geschreven door