Een beetje kat heeft een krabpaal van 120 euro die hij nooit gebruikt. Liever krabt hij aan de doos waar de paal in zat.

Al snel krijgt de paal een nieuw gebruiksdoel als meubel – het enige meubel waar je kat níet aan krabt. Je ziet ze nogal eens als tijdschriftenplateau of als kapstok in de hal, waar je even snel je jas overheen kunt hangen bij binnenkomst. Iemand die ik ken noemde het driedelige gevaarte in de hal derhalve de ‘krabstok’.

Prima opslagruimte

Het onderste ‘slaapgedeelte’ – daar waar de kat nooit slaapt – doet in veel gevallen nog goed dienst als opslagplaats voor de speeltjes waar poes nooit mee speelt. Vijftien euro voor zo’n roze flieberding met elastiek en veren. Twintig stuiterballetjes. Muisjes zonder staart.

Mijn oude opslagruimte… euh… krabpaal vond ik door op Marktplaats te zoeken op ‘krappaal’, waardoor ik goedkoper uitkwam dan met de juiste schrijfwijze. Toch bijzonder hoeveel mensen hiermee de mist ingaan, iets waar deze site bijvoorbeeld dankbaar gebruik van maakt. Het is toch echt krabben, niet krappen, wat je kat ermee doet. (Of beter gezegd, niet doet.)

Tegendraads als een puber

In een paar maanden krabde Punkie opeens alles kaal

In een paar maanden krabde Punkie opeens het hele ding kaal

Tsja, dan heb je zo’n ding en dan blijkt: mijn kat Storm krabt graag, zolang het maar niet aan de krabpaal is. Het behang, de houten rand van de spiegel, de eikenhouten eettafel, de bank, de deur, de vloerbedekking, andere katten, nieuwe kleding, gordijnen… alles moet het ontzien, maar ze heeft nog nooit één nagel in een krabpaal gezet.

Haar gedrag doet me denken aan de tijd waarin ik skatebroeken droeg met dito schoenen, waarvan de veters nóóit gestrikt mochten zijn. Dat was niet hip. Vastknopen en afknippen, aan de zijkant ertussen stoppen, los dragen, alles mocht, zolang er maar géén strik in zat.

Er is nog hoop

Mijn kat Punkie zag, in tegenstelling tot haar tegendraadse zus, op latere leeftijd opeens het licht en heeft die hele paal in een paar maanden volledig van al zijn bekleding gestript. Ik wist niet wat ik zag. De paal was in al die jaren écht meubilair geworden… en meubilair, daar krabt de kat wel aan!

Wordt de krabpaal door jouw kat wel gebruikt, of heb jij ook een ‘extra kapstok’?


Dit artikel is 2.983 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door