Zo’n 70% van de katten van drie jaar en ouder heeft gebitsproblemen. Ze lopen hier vaak lang onopgemerkt mee rond. Heeft jouw kat een goed, pijnvrij gebit?

Oorzaken en gevolgen

Net als bij mensen beginnen de meeste gebitsproblemen bij katten ook met tandplak en tandsteen. De aanleg hiervoor verschilt per kat. Tandplak en tandsteen bevorderen de groei van bacteriën. Als dit er te veel worden, veroorzaakt de natuurlijke afweer van je kat een ontstekingsreactie. Een infectie kan ook ontstaan als er bijvoorbeeld een tand van je kat afbreekt, waar niets aan wordt gedaan. Bacteriën hebben zo vrij spel om de dieper gelegen weefsels te bereiken en daar een infectie te veroorzaken. Ook iets als een scheefgegroeide tand die steeds prikkend in de wang een wondje maakt, kan het begin zijn van problemen. Een ontsteking breidt zich steeds verder uit over het tandvlees, de slijmvliezen en de dieper gelegen weefsels. Bijzonder pijnlijk! Op den duur verliest je kat zijn tanden en kiezen. Als zo’n ontsteking niet gestopt wordt, komen de bacteriën tot slot in de bloedbaan van je kat terecht. Om vervolgens organen als het hart aan te tasten. Dat de gevolgen van een slecht gebit heel ernstig kunnen zijn, mag duidelijk zijn. Wil je meer weten over en zien van de verschillende gebitsproblemen bij katten? Kijk dan eens op de site dierengebit. Je vindt hier per aandoening alle informatie, inclusief veel duidelijke foto’s. Dan weet je meteen hoe iets er uit ziet. Een aanrader!

Meesters in verbergen van pijn

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Je kat kan echt een tijdlang met vreselijke pijn rondlopen zonder dat jij ook maar iets in de gaten hebt. De jaarlijkse controle door je dierenarts is niet voor niets zo belangrijk. Je bespaart je kat heel veel leed als problemen tijdig worden ontdekt. Daarom is het goed zelf ook alert te blijven op mogelijke symptomen van gebitsproblemen.

Gebitsproblemen: symptomen

 • Verandering in gedrag: als je kat bijvoorbeeld plotseling minder actief is, zich terugtrekt of minder aanhalig is, dan kan dat betekenen dat hij zich niet goed voelt. Heeft je kat serieuze gebitsproblemen, dan voelt hij zich ook echt niet goed.
 • Slechte adem: ontstoken tandvlees veroorzaakt een vieze geur. Het is niet normaal als je kat uit zijn mond ruikt, ook al denkt men vaak van wel.
 • Geen knabbels meer willen eten, alleen nog natvoer.
 • Steeds aan één kant kauwen of alles in één keer doorslikken.
 • Kwijlen.
 • Bloedend en/of vuurrood tandvlees. Gezond tandvlees is zacht roze; ontstoken tandvlees (vuur)rood.
 • Bruingelige aanslag op tanden en kiezen, oftewel tandsteen.
 • Schudden met zijn kop, steeds weer met zijn pootje langs zijn snuit gaan.
 • Knoeien met eten.
 • Het plotseling niet meer mogen aanraken van je kat zijn koppie of het gebied rondom zijn bekkie.
 • Schrikken, wegspringen van zijn voerbak.

Het kan heel goed dat je hier helemaal niks van terugziet bij jouw kat. Maar dat hij wel degelijk gebitsproblemen heeft en vergaat van de pijn.

Gebitsproblemen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoe en waarmee je dit kunt doen, lees je hieronder.

 • Tandenpoetsen
  Het meest effectieve middel is tandenpoetsen. Helaas is dit voor de meeste baasjes ook het meest onmogelijke middel. Ik heb zelf ooit een poging gedaan met twee van mijn katten (lees: de twee oudste die al hun hele leven bij mij zijn en geen rugzakje hebben). Nou vergeet het maar. Maar jong geleerd is oud gedaan. Heb je een kitten? Dan heb je een kans. Die kun je aan het tandenpoetsen laten wennen! Je kunt poetsen met een speciale tandenborstel of met poetsgaasjes. Gebruik alleen voor je kat geschikte tandpasta, die van jou is niet geschikt. Vraag je dierenarts om een poetsinstructie, of bekijk een instructiefilmpje om het poetsen voor je kat zo aangenaam mogelijk te laten beginnen.
 • Grote ‘dental’ brokken
  Er zijn speciale, wat grotere, brokken voor je kat te koop die door hun vorm en samenstelling helpen tandplak te verwijderen en te voorkomen. Royal Canin Dental en Hills Prescription Diet t/d zijn hiervan bekende voorbeelden. Je kunt dit niet in een dierenwinkel kopen, wel bij je dierenarts of via een webshop met dierenartsenvoer. Mijn katten vinden ze lekker, ook niet geheel onbelangrijk.
 • Vet Aquadent  in drinkwater
  Vet Aquadent is een vloeistof die je toevoegt aan het drinkwater van je kat. Het bevat xylitol en chloorhexidine, stoffen die de bacteriegroei in de mond remmen en zo de opbouw van tandplak en tandsteen tegen gaan. Waarschijnlijk is je kat eerst wat huiverig om van het water met Vet Aquadent te drinken. Bied je hem geen alternatief, dan is dat snel voorbij. Dit werkte in ieder geval met mijn katten.

Gebitsbehandeling

Heeft je kat tandsteen, is er bijvoorbeeld een tand afgebroken en wil je erger voorkomen? Dan is een gebitsbehandeling de enige oplossing. Afhankelijk van de gebitsproblemen maakt je dierenarts het gebit van je kat onder narcose grondig schoon. Hij verwijdert tandsteen, behandelt ontstekingen, polijst de boel glad en trekt de niet te redden tanden en kiezen. Na de behandeling ziet het gebit van je kat er weer helemaal fris en gaaf uit. Wil je dit zo houden, ga dan preventief te werk en begin met de gebitsverzorgende middelen. Is het tandenpoetsen aan jouw kat niet besteed? Dan zijn er altijd nog de dental brokken en Vet Aquadent voor door het drinkwater.

Tip: februari maand van gebitsverzorging

Dierenartsen hebben februari uitgeroepen tot maand van gebitsverzorging. Wil je weten hoe het gebit van jouw kat ervoor staat? Dan kun je deze maand bij de meeste deelnemende dierenartsen terecht voor een gratis check. Op de gebitsverzorgende producten krijg je korting en er worden uitgebreide instructies gegeven hoe deze te gebruiken. Meer weten? Op de site van de maand van gebitsverzorging vind je alle informatie.

Heeft jouw kat gebitsproblemen gehad? Misschien zelfs iets op dat gebied meegemaakt wat anderen ook moeten weten? Reageer!


Dit artikel is 8.661 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.