Als je al een kat hebt die je eigenlijk nooit hoeft te kammen, kun je onaangenaam verrast worden als je nieuwe jonge raskat opeens overal klitten en viltbonken heeft.

Baco is een jonge Heilige Birmaan van ruim een jaar oud. Hij woont samen met een andere kat en zijn personeel in een modern appartement in de binnenstad. De andere kat heeft een hele makkelijke vacht die helemaal niet klit en nauwelijks verhaart. Daarom is het voor het personeel een hele verrassing dat Baco ongemerkt en plotsklaps onder de klitten zit. Tijd voor de kattenkapper!

Onderzoekende kat

Baco is nog jong en heel erg speels. De trimtafel besnuffelt hij van alle kanten. En als de trimkoffer open gaat, springt hij bovenop alle spulletjes die o zo interessant ruiken naar andere katten. Het zakje met catnip heeft hij uiteraard heel snel gevonden. Op deze gedroogde stukjes kattenkruid zijn heel veel katten verzot. Baco dus ook. Maar de catnip bewaren we tot het laatst.

Onderzoekende trimster

Ik zet Baco op de tafel en laat hem die eerst ruiken en bekijken. Zo kan ik meteen een paar foto’s van hem nemen. Dan onderzoek ik hem: onder het aaien ontdek ik overal klitten en zelfs bonken hard vilt. Die zitten op de bekende moeilijke plekken: borst, buik, oksels, liezen, achterpoten en heupen. Die ontdek je eigenlijk alleen door overal de vacht te voelen. Door al die uitstaande pluizige haren zijn ze namelijk moeilijk te zien.

Scheren maar

Het is duidelijk: met de kam is er niet doorheen te komen. Ik scheer de buik, de borst, de bovenkant van de poten en de heupen.

Gelukkig is de rug van Baco nog wel te kammen. De rug is voor een eigenaar meestal ook de gemakkelijkste plek om bij te houden. Ik kam er nog wel bossen oude onderwol uit de vacht. Daar heeft Baco nu geen last meer van. En van die pijnlijke klitten ook niet!

Catnip!

Baco heeft het prima gedaan. In een uurtje is hij klaar. Dan heeft hij zijn beloning verdiend: een speeltje gedoopt in verse catnip!

Zijn personeel en ik komen overeen dat hij vanaf nu om de drie maanden getrimd wordt. Want een jonge raskat als hij, een Heilige Birmaan van ruim een jaar, verdient een hemelse behandeling, zodat hij zijn prachtige vacht trots en oprecht zal dragen. Die lichtblauwe kijkers in zijn sprekende kop glanzen als topaas. Deze edelstenen passen prima bij een Heilige Birmaan. Ze stralen een zachtaardige energie uit. Dat komt helemaal overeen met het karakter van Baco! Bijna huppelend gaat hij achter zijn geurige catnip-speeltje aan!


Dit artikel is 9.891 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.