Wat heeft een binnenkat nou echt nodig? Door wat voelt je huisgenootje zich fijner en gelukkiger in huis? En hoe laat je je kat veiliger voelen en houd je hem veilig? Hieronder beschrijven wij 5 tips die jouw binnenkat een mooier leven bezorgen.

Tip 1. Zorg voor genoeg speeltjes als je niet thuis bent en maak speeltijd

Een binnenkat zal zich snel gaan vervelen als hij niks te doen heeft. Vooral een actieve kat is vaak erg speels. Verveling maakt een kat niet vrolijker, misschien bij jezelf ook herkenbaar?

Zorg ervoor dat je kat zich kan vermaken als jij niet thuis bent. Kattenspeeltjes waar hij zichzelf mee kan vermaken hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn. Denk maar aan een propje papier, doos, rol wc-papier, balletje, veter, lint of een speelgoedmuisje.

Voor diegene die toch alles uit de kast wil halen voor zijn vriendje, is een kattentunnel of een hoge kattenkrabpaal (tot aan het plafond) een fantastisch idee. Verstop hier als je weggaat snoepjes in of op, waardoor je deze objecten transformeert tot ware kattenspeelpaleizen. Ook vindt een kat het prettig als er planken langs de muur worden gemaakt, waardoor extra vloeroppervlakte wordt gecreëerd.

Maak daarnaast tijd vrij voor je kat, het liefst twee keer een kwartier per dag. Het beestje vindt het namelijk ook leuk om tijd met zijn baasje door te brengen.

Ben je erg moe na een lange dag werken? Dan hebben wij de oplossing! Koop een laserlichtje en schijn het licht op verschillende voorwerpen, deuren of plekken op de vloer. Jouw kat will love it! Maak er een keer een foto van voor de foto-opdracht.

Tip 2. Stevige krabpaal, eten en drinken en schone kattenbak

Koop voor je kat een redelijk grote en stevige krabpaal waar je kat flink zijn nagels in kan zetten. Het is belangrijk dat hij zijn nagels kan ‘bijwerken’, omdat hij anders last van zijn pootjes kan krijgen. Is er geen of een slechte krabpaal aanwezig? Dan kan je kat ineens die mooie nieuwe bank of gordijnen in het vizier krijgen.

Ook is het belangrijk om goed en gezond kattenvoer te kopen, zoals kattenbrokjes van Royal Canin of Applaws. Trakteer hem af en toe op was lekkers, zoals een stukje naturel rosbief, een gekookt stukje kip of een kattensnoepje. Kies voor een drinkbakje waar de snorharen van je kat de rand niet raken. Dit ervaart je kat als niet prettig.

Zorg daarnaast altijd voor een schone kattenbak. Een kat is een heel schoon en verzorgd dier die de voorkeur geeft aan een schoon toilet. Schep elke dag de ontlasting en urine uit de kattenbak. Een niet te dikke laag ongeparfumeerd kattengrit is het fijnst voor jouw kat.

Tip 3. Maak een rustplek voor ze en zorg voor een vluchtroute

RustplekEen kat heeft meestal een vaste rustplek. ‘s Ochtends, overdag en ‘s nachts vindt hij het fijn om hier te rusten na het spelen of om zich terug te trekken. Maak dan ook een fijn en comfortabel rustplekje voor hem.

Koop een grote zachte mand, hangstoel (kattenmeubel) voor aan de verwarming of vouw een dekentje op voor op de bank. Maak in ieder geval ergens een plek vrij waar hij rustig en comfortabel kan liggen.

Maak daarnaast een ‘vluchtroute’ voor je kat. Een binnenkat houdt er totaal niet van om zich in het nauw gedreven te voelen of dat hij niet snel weg kan komen. Zorg ervoor dat je binnendeuren op een kier of open staan of dat je kat ergens in kan klimmen en hoog kan zitten. Zo voelt je kat zich veilig en heeft hij een gevoel van controle.

Tip 4. Nieuwe spullen in huis? Maak het eigen!

Ga je grote veranderingen aanbrengen in je huis? Nou ja, in de ogen van je kat dan? Komt er een nieuw meubelstuk of kast? Een kat kan stress ervaren als er iets groots en nieuws in huis komt. Dit betekent dat zijn leefomgeving verandert en een kat vindt niets vervelender dan dat zijn dagelijkse routine door de war wordt gegooid. Het verstoort de harmonie. Maar ja, jij woont er natuurlijk ook nog en je wilt zo nu en dan wel inkopen doen voor je huis.

Maar hoe zorg je ervoor dat je kat minder a-relaxed wordt? Pak een voorwerp waar je kat veel kopjes aan geeft of aan krabt. De geur van je kat zit namelijk in deze voorwerpen. Dit komt onder andere door de vetklieren op zijn kin, lippen, mondhoeken, slapen en staartwortel. Veeg deze voorwerpen aan het nieuwe object in je huis. Hierdoor ruikt dit object naar jouw kat. Jouw kat zal dan minder angstig zijn en het object sneller accepteren.

Tip 5. Openstaande buitendeuren? Verplaats je kat naar een andere fijne kamer

Zijn er gelegenheden waarbij de buitendeur(en) een tijd open komt te staan? Komt bijvoorbeeld de slotenmaker langs om je sloten te vervangen? Heb je een verjaardag en is het prachtig en warm weer buiten, waardoor je graag de buitendeuren openhoudt? De hele tijd de buiVerplaats je kat naar een fijne kamertendeur in de smiezen houden, is vervelend en stressvol voor jou en daarnaast niet veilig voor je huisvriendje.

Als je kat nieuwsgierig is, staat hij binnen no-time buiten. Een kat die nooit buiten is geweest zal overweldigd worden door de buitengeluiden en -activiteiten en zich snel uit de ‘pootjes’ maken. Als je aan een drukke straat woont, waar veel verkeer langskomt, kan je kat in gevaarlijke situaties komen.

Mag je kat in de tuin komen? Maar ben je steeds hysterisch met hem bezig, omdat je bang bent dat hij ontsnapt? Als je een schutting rondom je tuin hebt, plaats dan stukken kippengaas op je schutting (schuin naar binnen). Zo klimt hij niet over de schutting en kan jij rustig in je tuin zitten.


Dit artikel is 15.890 keer gelezen | Geschreven door