Heeft jouw dierenarts ook een lampenkapkraag meegegeven voor je kat en vindt je kat het helemaal niets? Met deze alternatieven en tips maak je je kat weer blij!

Ervaringen met de lampenkapkraag

Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen  of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt. Ze stoten ermee tegen tafels en stoelen, wat ook nog eens lawaai maakt, ze zijn ineens breder dan ze gewend waren, kunnen of willen niet meer eten of drinken, liggen ongemakkelijk, kunnen zich niet meer wassen, hebben problemen met de kattenbak, proberen het ding op alle mogelijke manieren af te krijgen of ze raken compleet in paniek en rennen alle kanten op.

lampenkap kraag kat

Soms is het ronduit gevaarlijk doordat de kat de kop laat hangen, waardoor de kap op de grond komt te staan en de kat zou kunnen stikken. Ook kan een blikje voer klem komen te zitten in de kap. Een deelnemer aan de enquête meldde zelfs dat een pootje van de fixatura externa (metalen stellage om de kaak van zijn kat) was blijven haken in een van de rijggaten van de kap. Hierdoor liep zijn kat bijna opnieuw een gebroken kaak op! Gelukkig zijn er voor de meeste situaties katvriendelijkere alternatieven.

Alternatieven

Elke situatie en elke kat is verschillend. Je zult dus zelf moeten kijken wat in jouw situatie het beste bij je kat past. Als het geen spoedoperatie betreft is het verstandig om je van tevoren te oriënteren op de mogelijkheden. Soms is een artikel niet voorradig en zit je met een langere levertijd. Lees gebruiksaanwijzingen en ervaringen op internet en vraag je dierenarts wat hij of zij van jouw keuze vindt.

Voorkomen is beter dan genezen

Sommige operaties, zoals het onvruchtbaar maken van een poes kunnen tegenwoordig ook laparoscopisch uitgevoerd worden. Hierbij maakt de dierenarts slechts heel kleine gaatjes in de buikholte voor het inbrengen van de instrumenten. Net als bij een kijkoperatie. Niet alle dierenartsen doen dit maar misschien is het je wat extra reistijd waard.

Probeer eerst de minst vervelende oplossing

Je kat likt, bijt of krabt omdat iets irriteert. Kun je dat op één of andere manier verminderen? Misschien blijft je kat al van een wond af als je er verzachtende (Vetrimil) honingzalf op smeert. Ook zijn er anti-lik pleisters verkrijgbaar met een vies smaakje. Tapes of bandages zoals Vetrap kunnen in bepaalde situaties ook handig zijn. Nagelkapjes of soft-claws kunnen ook een originele oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je kat niet aan de kop mag krabben. Door de kapjes worden de nagels veel minder scherp. Ze zijn verkrijgbaar in vele hippe kleurtjes. Vraag of de dierenarts ze tijdens de operatie aanbrengt. Scheelt jou weer een hoop geworstel!

Volgens de enquête wordt slechts in minder dan de helft van de gevallen een alternatief aangeboden. Het meest genoemd werd een rompertje (o.a. medical pet shirts of suitical shirt). De kat kan zich daarmee in elk geval veel makkelijker bewegen dan met een kap.

Toch een kap of kraag

Er zijn vele variaties op de lampenkapkraag die wat comfortabeler zijn zoals de comfy coneTrimline Soft Elizabethan collarEZ soft E-collar of het RMC kapje.

Deze zijn echter niet geschikt voor oogaandoeningen omdat de stof flexibel is en tegen de ogen kan komen.

Speciaal voor oogaandoeningen is de optivizor een heel mooie uitvinding. Bedoeld voor honden maar met wat creativiteit ook te gebruiken of misschien wel na te maken voor je kat.

Ook zijn er nog: de mooncollar of de veel goedkopere opblaasbare kraag, de boobooloon, de biteNot collar of een opgerolde handdoek met grote veiligheidsspelden. Nadeel van deze kragen is wel dat de huid eronder gaat zweten en geïrriteerd raakt. Ze moeten elke dag, onder toezicht, een tijdje af.

Tips

Wat kun je nog meer doen?

  • Bevorder de wondgenezing door je kat (extra) goede voeding te geven en de wond te behandelen met Puur wondgel of (Vetramil) honingzalf. Hoe eerder de wond genezen is, hoe eerder de ellende voorbij is.
  • Zorg dat de nagels van je kat kortgeknipt zijn of vraag of de dierenarts dat doet tijdens de ingreep.
  • Moet de lampenkapkraag echt zo lang zijn of kan hij bij jouw kat ook korter? Zeker weten? De schaar erin!
  • Zorg dat je kat kan eten, drinken, slapen en op de bak kan.
  • Een kat moet elke dag eten (en drinken). Anders komen ze al snel in een neerwaartse spiraal. Eet je kat niet, overleg dan dezelfde dag nog met je dierenarts voor een andere oplossing.
  • Heb je een overdekte kattenbak dan moet je de deksel er waarschijnlijk af halen.
  • Een Feliway verdamper, bach bloesemdruppels en calm-voer kunnen helpen om je kat rustiger te maken.
  • Uiteraard je kat lekker verwennen en extra aandacht geven.

Kortom: Leuker kan je het niet maken. Het blijft behelpen. Maar je bent nu tenminste goed voorbereid.

Heb je zelf nog tips voor ons? Laat het weten!


Dit artikel is 28.527 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.