Op zoek naar een nieuwe kat? Twijfel je nog of je wel een asielkat zou moeten nemen? Een asielkat is vaak een bijzondere kat met een achterliggend verhaal. Hij heeft veel meegemaakt voordat hij in het asiel belandde en dat maakt hem tot wie hij nu is.

Waarom belandt een kat in het asiel?

kat met een verhaalEen kat kan om verschillende redenen in het asiel belanden. Veelvoorkomende redenen zijn het overlijden van het baasje, een allergie van iemand binnen het gezin, een verhuizing en een scheiding.

In het asiel kom je veel afstandskatten tegen. Dit zijn katten die bewust bij het asiel zijn afgegeven. Daarnaast worden er veel katten zwervend op straat gevonden. Ze zijn soms weggelopen van huis of gedumpt, omdat het baasje de kat om wat voor reden dan ook zat is.

Asielkatten zijn heel bijzondere katten

Één ding is zeker: asielkatten zijn stuk voor stuk bijzondere en sterke katten. Voorbeelden daarvan zijn Singapoes en Bobby.

Singapoes: opgesloten in een zeecontainer
Neem bijvoorbeeld Singapoes. Deze rode kater kwam twee jaar geleden sterk vermagerd uit een zeecontainer gelopen in de haven van Rotterdam. Zijn reis was begonnen in een haven in Zuidoost-Azië. Hij had ruim vier weken lang op zee overleefd in een container, zonder ook maar iets te eten binnen handbereik. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe vermagerd hij aankwam in Nederland. Daar werd hij naar een asiel in Schiedam gebracht waar er goed voor hem gezorgd werd. Gelukkig vond deze kat al snel een fijn nieuw huisje.

AsielkatBobby: net op tijd gevonden
De baas van Bobby overleed bij een auto-ongeluk. Doordat niemand wist dat Bobby nog thuis in de kattenkamer verbleef, liep het voor deze Ragdoll allemaal maar net goed af. Hij werd gevonden bij het opruimen van de woning en belandde zo in het asiel van Amsterdam. Daar bleek al snel dat Bobby een eenkennige, niet al te makkelijke kat was. Na een half jaar kon hij alsnog geplaatst worden bij een vriendelijke, vrijgezelle dame op leeftijd. Bobby heeft het hier prima naar zijn zin.

Waarom een asielkat de perfecte kat voor jou is

Ben je van plan om een asielkat een nieuw thuis te geven? Dat betekent dat je een kat kunt uitzoeken die helemaal bij jou past. Bij het uitzoeken van een kat die bij je past, hoort ook het maken van keuzes. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten katten. Het is dan ook belangrijk dat je voorbereid bent op de keuzes die je moet maken bij het kiezen van een geschikte asielkat.

Uiterlijk
Ben je op zoek naar een zwarte kat of een Cyperse kat? Of zoek je specifiek naar een langharige of kortharige kat? In het asiel zitten er genoeg. Je hebt de keuze uit diverse soorten en rassen.

Kater of poes?
Gaat je voorkeur uit naar een kat of een poes uit het asiel? Een kater is wat groter, hij sproeit soms en houdt ervan om rond te zwerven. Een poes is wat kleiner en is eens in de zoveel tijd krols. Alle asielkatten zijn onvruchtbaar gemaakt.

katJonge of oude kat
Je hebt daarnaast de keuze voor een jonge asielkat of een wat oudere asielkat. Een kitten of een jonge kat is meestal energiek en vraagt veel aandacht van je. Een wat oudere kat is rustiger, maar meestal ook erg aanhankelijk en knuffelbaar. Vergis je trouwens niet in de leeftijd. Een kat van 9 of 10 kan vaak nog jaren mee.

Karakter
Bij een kitten is het karakter nog niet voor honderd procent te voorspellen. Kies je voor een asielkat, dan heb je de keuze om voor een kat te gaan met een karakter dat bij jou past. In het asiel kunnen ze jou per kat precies vertellen hoe het dier zich gedraagt en wat zijn karaktertrekken zijn. Hierdoor kun je beter inschatten of de kat bij je past.

Ga langs bij het asiel bij jou in de buurt

Neem gerust een kijkje bij het asiel bij jou in de buurt en informeer naar het karakter, de gezondheid en andere kenmerken en eigenschappen van de katten die er zitten. Ze geven je graag uitgebreid advies.

Oordeel echter nooit te snel. Katten die in een opvang bang of gestresst lijken, bloeien in een andere omgeving soms helemaal op. Er is vast een kat bij die perfect bij jou past en die het bij jou thuis naar zijn zin gaat krijgen.


Dit artikel is 4.046 keer gelezen | Geschreven door