Als je een oude Brits Korthaar niet helpt met het verzorgen van haar vacht, gaat zij eruit zien als een gehavende teddybeer met een uitpuilende vulling.

Deze 16-jarige dame van het ras Brits Korthaar heeft een toepasselijke naam: Britney. Ze woont samen met twee jonge Bengaalse katten en een familie in een groot huis met een ruime tuin. Ze is van jongs af aan gewend om vooral buiten in de tuin te vertoeven en komt alleen voor eten en slapen binnen. Toch is het een heel aanhankelijke en vriendelijke poes, die gul is met kopjes en vertrouwen geven.

Vulling

Een Brits Korthaar heeft een hele compacte vacht met korte haren die dicht op elkaar zitten. De Brits Korthaar lijkt van buiten net een teddybeer, maar dan in kattenvorm.

Britney heeft een prachtige, effen, grijze vacht. Ze is helaas een hele tijd niet gekamd, waardoor de oude, lichte haren nog tussen de nieuwe haren in zitten. Die lichte haren zitten daartussen vastgeplakt, maar de uiteinden puilen overal boven de grijze haren uit.

Het personeel weet niet hoe het komt dat haar vacht er uitziet alsof de vulling uit de teddybeer puilt. Misschien komt het doordat Britney zo veel buiten is, waardoor de leden van het gezin het niet in de gaten hebben gehad. Misschien komt het doordat de vorige trimster is verhuisd en ze niet zo snel een opvolgster hebben kunnen vinden.

In ieder geval is het hoog tijd voor een trimbeurt.

Voorzichtig kammen

Gelukkig zitten de oude witte haren vrij los tussen de rest van de vacht. Met een grove kam kan ik ze voorzichtig uit de vacht kammen. Vooral achter op de rug, op de heupen en bij de borst zit veel oud haar. Britney laat het kammen gewillig toe, ook als ik aan het einde haar buik en staart kam.

Prachtige dame in wolk van wit

Na een uur is Britney helemaal klaar. Al haar oude haren zijn eruit gekamd en ze heeft weer een prachtige losse vacht waar de wind heerlijk doorheen kan waaien. Beautiful Britney met haar ‘gerepareerde’ teddyberenvacht kan weer met plezier naar buiten!


Dit artikel is 4.528 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.