Vroeger kwamen katten naar binnen via een gat in de muur. Dat ging lekker tochten. Gelukkig vond Sir Isaac Newton het kattenluik uit en zijn er nu allerlei kattenluikjes te koop. Wat zijn de voordelen en de nadelen van een kattenluik en wat voor soorten luikjes zijn er?

kattenluikEen kattenluik in een huurhuis

In een huurwoning mag je niet alles veranderen. Gelukkig is het plaatsen van een kattenluik meestal geen probleem. De kans is wel groot dat je een nieuwe deur moet plaatsen als je verhuist.

In enkele gevallen is het plaatsen van een kattenluik absoluut verboden. Overleg daarom altijd met de woningbouwstichting als je een kattenluik wilt installeren. Zo is de woningbouwstichting ervan op de hoogte en komen zij niet voor verrassingen te staan. Zij blij, jij blij en jouw kat blij!

Vorstelijke binnenkatten en stoere buitenkatten

Voor een kat die er aan gewend is om naar buiten te gaan, is een kattenluik erg belangrijk. Jouw kat kan dan zelf bepalen wanneer die naar buiten of naar binnen gaat. Daarnaast is een kattenluik ook voor jou erg handig. Jij hoeft namelijk dan niet de hele tijd voor portier te spelen.

Een binnenkat die niet naar buiten mag, zal zich snel gaan vervelen. Een grote kans dat hij zich af gaat reageren op je meubels. Wil je dat voorkomen? Hier zijn 5 tips om jouw binnenkat gelukkig te houden. Katten die naar buiten mogen, zullen zich daar uitleven. In je huis zijn ze daardoor rustiger.

Inbraak via een kattenluik

Niet alleen katten zijn fans van kattenluiken, inbrekers zijn het ook. Via sommige kattenluiken maak je makkelijk een deur of een raam open, door met je arm of met een voorwerp de kruk of naar beneden te duwen. Hier zijn een aantal tips om dat te voorkomen:

  • Installeer een kattenluik op een dusdanige plek dat het onmogelijk is voor inbrekers om de deur of het raam te openen.
  • Laat een slotenmaker sloten plaatsen die alleen met een sleutel te openen zijn.
  • Laat de sleutels niet in het slot zitten.

Magneet en chip kattenluikjes

magneet kattenluikjeMijn eigen kat is nogal een watje. Hij laat andere katten gewoon binnenkomen. ‘S nachts kwamen ze een paar keer binnen en richtten een ravage aan. Mijn kat was bovendien ontzettend gestresst.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze situatie te voorkomen. Mijn keuze was om een kattenluikje te plaatsen die met een magneet opengaat. De magneet hangt aan de halsband van mijn kat. In huis is hij daardoor veilig tegen agressieve katten.

Er kleven helaas ook wat nadelen aan een magnetisch kattenluik. De magneet is wat oncomfortabel voor mijn kat. Hij is namelijk best groot. Daarnaast blijft er wel eens wat hangen aan de magneet (waar mijn kat overigens geen last van heeft).

Kattenluikjes die werken met een chip zijn prijzig, maar hebben ook veel voordelen. Het luikje reageert alleen op de unieke chip van jouw kat. Het is meestal mogelijk om meerdere chipnummers in te stellen voor meerdere katten. Er zijn speciale halsbandhangers verkrijgbaar waar een chip in zit, als je kat niet gechipt is.

Prijzen kattenluiken

Je hebt verschillende kattenluikjes. Hier heb je een overzicht, zodat jij kan kiezen wat er in jouw budget past.

  • Gewone kattenluik: 15 en de 55 euro.
  • Magnetisch kattenluik: 40 en de 95 euro.
  • Kattenluik met chip: 70 tot 140 euro.

Waar plaats je het kattenluik?

Waar je het luik wilt plaatsen, bepaalt welk luik geschikt is voor jou. Daarbij zijn 2 factoren belangrijk:

  • Wil je het luik plaatsen in een raam, een deur of in een muur?
  • Hoe dik is het raam, de deur of de muur?

Sommige kattenluiken zijn bijvoorbeeld alleen voor dunne paneeldeuren tot 15 millimeter dik. Wat duurdere luiken zijn meestal overal te plaatsen.

Montage kattenluik

Hoe monteer je een kattenluik?

kattenluik monteren1. Meet je kat. Gemiddeld is de buikhoogte van een kat ongeveer 15 centimeter. De meeste luikjes worden daarom 15 centimeter van de vloer geplaatst.
2. Bepaal waar het luik moet komen en markeer de plek.
3. Bij veel kattenluikjes krijg je een papieren sjabloon. Plak het sjabloon op de deur met plakband.
4. Kies een boor met een boordiameter die iets groter is dan het zaagblad van je decoupeerzaag. Boor vervolgens een gat in elke hoek van het sjabloon.
5. Zorg dat de deur gesloten is en zaag zo recht mogelijk van gat naar gat.
6. Schuur de binnenrand van het gat waar zo meteen het kattenluik in komt.
7. Plaats de voorkant van het kattenluikje over het gat en kijk of de klep makkelijk heen en weer kan bewegen.
8. Boor de schroefgaten.
9. Plaats de binnenkant van het kattenluik in het gat.
10. Steek de lange bouten door de schroefgaten.
11. Open de deur.
12. Pak de buitenkant van het kattenluik en plaats die over de uitstekende uiteinden van de bouten.
13. Draai het alle schroeven losjes in het kattenluik.
14. Kijk nog even of het luikje recht zit en draai de schroeven daarna vast. Geweldig! Je bent klaar!

Je kat en het kattenluik

Je hebt het kattenluik gemonteerd. Nu moet je kat er nog doorheen. Je kat leren om het kattenluikje te gebruiken is heel makkelijk. Maak het kattenluik aan de deur vast met wat tape. Lok je kat wat eten of met speeltje. Zo zorg je dat je kat het kattenluikje associeert met wat prettigs. Na een paar keer dit geoefend te hebben laat je luik dichtvallen terwijl je kat er door heen gaat.

Als laatste stap verleid je je kat met wat lekkers of een speeltje om door het luikje heen te gaan. Soms moet je even geduld hebben. Sommige katten leren het heel snel, anderen wat langzamer. Uiteindelijk kan iedere kat het leren.

Een kattenluik heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten kattenluikjes. Bepaal aan de hand van jouw eisen en die van jouw kat, welk kattenluik je gaat aanschaffen.

 


Dit artikel is 14.813 keer gelezen | Geschreven door