OOPOEH helpt (jonge) ouderen aan meer gezelschap en beweging, zorgt dat huisdieren de aandacht en verzorging krijgen die ze nodig hebben en bezorgt kattenpersoneel een betrouwbare oppas. Te mooi om waar te zijn? Lees snel verder.

OOPOEH?

OOPOEH staat voor Oma’s en Opa’s Passen Op Een Huisdier. Deze stichting matcht kattenpersoneel aan ouderen die op een kat willen passen. Vanaf de jonge leeftijd van 55 jaar kan je zelfs al doen alsof je oma of opa bent! Het maakt niet uit of je kinderen, laat staan kleinkinderen hebt. Het geldt zelfs voor alle huisdieren en niet alleen voor katten. Sofie Brouwer heeft de stichting in 2012 namelijk opgericht vanuit de wens om ouderen en huisdieren meer van elkaars gezelschap te laten genieten. Ook eigenaren van een hond kunnen via OOPOEH zoeken naar een lieve oppas voor hun dier.

Hoe helpt OOPOEH de (jonge)ouderen?

Op je 55e heb je toch wel een grote dosis levenservaring en kennis opgedaan. Daarnaast heb je nog energie genoeg om iets leuks en zinvols te doen. Ben je graag in het gezelschap van een kat, en wie is dat nou niet, maar wil je niet de volledige zorg dragen? Dan zou ik me meteen aanmelden als ik jou was. Dit krijg je er namelijk gratis en voor niets voor terug:

  • Genieten van een kat waar en wanneer het jou uitkomt.
  • Je bepaalt zelf welke kat je gezelschap wilt houden en hoe vaak.
  • Je combineert leuk en nuttig bezig zijn.
  • Je ontvangt uitnodigingen voor leuke uitjes zoals bijvoorbeeld een workshop kattengedrag. Ook allemaal gratis!
  • Daarnaast doe je leuke nieuwe contacten op. Je past namelijk alleen op bij eigenaren die jij leuk vindt!
  • Contact met een kat is goed voor je gezondheid: een kat laat je lachen, verlaagt cholesterol en helpt tegen een hoge bloeddruk.

Kortom, een en al succesverhalen. Wat houdt je nog tegen? Doe mee en schrijf je meteen in!

Hoe helpt OOPOEH kattenpersoneel?

Je houdt natuurlijk zielsveel van je kat maar je wil ook wel eens op vakantie. Je kat blijft echter het liefst thuis in de vertrouwde omgeving. Een OOPOEH kan dan jouw taken over nemen en je lieveling knuffelen, verzorgen en er mee spelen. Commerciële oppassers zijn vaak na een half uurtje al weer vertrokken, maar een OOPOEH kijkt niet zo nauw. Het wordt echt een maatje die je ook kan vragen als je bijvoorbeeld een keer een lange dag weg bent. Of je wilt tussen de middag graag rauw/blikvoer serveren, maar je bent niet thuis. Op die manier wordt de OOPOEH een vertrouwde oppas waarbij je kat zich op z’n gemakt voelt. Je betaalt een contributie van 12,50 euro per maand voor één kat (en eenmalig 45 euro inschrijfgeld om de match te maken) en hebt er verder geen omkijken meer naar. Bovendien geeft het een goed gevoel dat je een oudere helpt door het contact met je kat en uitbreiding van de sociale contacten.

Hoe helpt OOPOEH jouw kat?

Je kat kan lekker in het eigen huis blijven als jij met vakantie gaat. De vertrouwde vervangende bediende zal al jouw taken over nemen en je lieveling misschien zelfs wel wat extra verwennen. Katten zijn territoriale dieren. Hun eigen omgeving is heel belangrijk voor ze. Daar hebben ze hun eigen geur verspreid door er met hun kopje langs te wrijven. Daar voelen ze zich veilig en op hun gemak. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar de meeste katten ervaren stress als ze tijdelijk moeten verhuizen naar een vreemde omgeving met onbekende geuren, geluiden, gewoontes en soms zelfs vreemde katten. Als de situatie onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is voor de kat ontstaat stress. Vaak valt dit niet eens op, zeker niet in een pension, omdat je kat lekker de hele dag lijkt te slapen. Er zijn een paar subtiele signalen waaraan je kan zien of je kat stress heeft: slapen met (half) open ogen, bekje aflikken (behalve natuurlijk als dit na een lekker maaltje is), pootje optillen, rimpeling van de vacht op de rug, heel veel wassen of zich verstoppen. De kans bestaat dus dat het pension ten onrechte zegt dat je kat het prima naar de zin heeft gehad.

Plan je vakantie

Het mooie weer komt er weer aan. Tijd om je uitstapjes en vakanties te plannen. Begin op tijd met het zoeken naar een oppas en denk daarbij ook eens aan OOPOEH.


Dit artikel is 5.840 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.