Als je een kat van een ander overneemt, wil je hem schoon, geurig en klitvrij in je huis opnemen. Milou was lief, maar vies, vettig en vol klitten en vilt. Grote schoonmaak dus!

Ga je verhuizen naar een huis van een ander, dan voelt dat niet meteen eigen. Alles ruikt nog naar de vorige bewoner en alles ziet er ook nog niet uit zoals jij graag wilt. Zelfs als het een nieuwbouwhuis is. Dus ga je van boven tot onder poetsen en boenen en soppen, verven en/of behangen. Pas als alles fris ruikt en er uitziet zoals jij prettig vindt, kan het nieuwe huis je (t)huis worden.

Grote schoonmaak

Krijg je een (andermans) kat, dan is dat vaak net zo. Neem Milou.

Milou is een zwarte langharige poes van ongeveer zes jaar oud. Haar ras en leeftijd zijn niet exact bekend.

Na wat omzwervingen is ze uiteindelijk in huis genomen bij iemand die nog meer katten had. Helaas vonden die katten dat geen goed idee en maakten ruzie met haar. Daarom moest Milou weer verhuizen, deze keer naar een vrijstaand huis in een rustig dorp en bij mensen die graag een kat wilden en verder geen andere dieren hadden.

Nu is Milou een paar dagen in haar nieuwe huis. Ze heeft het er erg naar haar zin. Ze heeft geen andere katten om haar heen en haar personeel geeft haar eten, drinken en alle aandacht die ze nodig heeft.

Eerst maar scheren

Toch kan Milou niet zomaar haar intrek nemen in haar nieuwe huis. Haar personeel vindt haar vacht niet echt gezond: er zitten klitten en stukken vilt in. Bovendien voelt ze vies en vettig aan. Ze stinkt nog net niet en enge beestjes heeft ze gelukkig ook niet. Tja, wie weet waar ze de laatste tijd allemaal heeft gezeten?

Als kattentrimster onderzoek ik eerst haar vacht. De klitten zitten niet al te vast, maar het zijn er heel veel. Verder heeft Milou grote viltstukken op haar heupen en op haar borst en buik. Ik scheer ze snel weg en Milou vindt dat prima.

Ik knip ook haar nagels en kijk haar ogen en oren na.

Hup, onder de douche

De kraag, de poten en de staart zijn uitgekamd, maar voelen vettig aan. We besluiten Milou te wassen. Sommige katten houden niet van water, maar Milou is een coole kat. Ze was in de woonkamer niet onder de indruk van het scheren en het geluid van het scheerapparaat en ook in de badkamer blijft ze rustig zitten als ik als testje de föhn aanzet.

Ik zet haar op een brede badkruk in de douche en richt de handdouche naast haar. Ze reageert nauwelijks op het zachte sproeien van het water. Dan maak ik haar vacht nat en sop haar in met speciale kattenzeep. Ze blijft rustig zitten als ik de zeep met de handdouche uitspoel. Dan herhaal ik het nog een keer. Alle schuim spoel ik zorgvuldig uit haar vacht.

Met een handdoek dep ik het meeste water uit de haren. Gelukkig duurt het niet lang voor ze droog is; ze is immers vrijwel geheel geschoren. Alleen haar poten, staart en kraag droog ik met een föhn die op een niet al te hete stand staat.

Alleen nog de neus

Als we klaar zijn, poseert Milou nog even voor de foto met een handdoek over haar rug. Ze ziet er prachtig uit en ruikt heerlijk. Nu is ze helemaal spic en span om opgenomen te worden bij de nieuwe mensen in haar nieuwe huis.

O ja, die neus, die poetst ze liever zelf!


Dit artikel is 4.736 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.