Een kattengedragsdeskundige in het zorgnetwerk van hulpbehoevenden is onontbeerlijk en moet daarom opgenomen worden in het basispakket van de zorgverzekering. Een kat is immers belangrijk voor ons lichamelijk en mentaal welbevinden.

Positieve gezondheidszorg met een kat

Ken je de term Positieve Gezondheid al? Het staat voor een bredere kijk op gezondheid en welbevinden. Veerkracht van mensen en eigen regie spelen hierin een belangrijke rol. Er wordt niet meer alleen gekeken naar lichaamsfuncties maar ook naar mentale functies en beleving, spirituele en existentiële zaken, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en het dagelijks functioneren. Onderzoek toont aan dat patiënten al deze aspecten even belangrijk vinden. Logisch toch?

Een kattengedragsdeskundige helpt hulpbehoevenden met een kat

Een kat laat je lachen

De kat als dokter

Jij weet vast al dat een kat goed voor je is. Dat is inmiddels ook aangetoond door meerdere onderzoeken. Een kat kan een positieve invloed hebben op het lichamelijk en mentaal welbevinden van ouderen. Een kat laat je lachen, verlaagt stress, bloeddruk en cholesterol. Een kat vermindert eenzaamheid, biedt troost, geeft een (nieuw) doel in het leven, iets om voor te zorgen en voor op te staan en een gespreksonderwerp waardoor ouderen met huisdieren vaak sneller contact maken met andere mensen. Dit geldt in de eerste plaats voor mensen die al jarenlang een kat in huis hebben. Het is van groot belang dat er geen afscheid genomen hoeft te worden van de kat enkel en alleen omdat de eigenaar er zelf niet meer voor kan zorgen. Daarnaast kan een zorgvuldig geselecteerde nieuwe kat wonderen verrichten bij hulpbehoevenden die geen kat (meer) hebben.

Kattengedragsdeskundige zorg

Met alleen een kat in huis ben je er nog niet. Volgens het principe van one health vormen de gezondheid van mens, dier en ecosysteem één geheel, wat vraagt om een geïntegreerde benadering zodat voor het geheel een optimale situatie wordt bereikt. Met andere woorden: er is ook iemand nodig die de gezondheid van de kat in de gaten houdt en zorgt voor bijvoorbeeld vaccinaties, ontvlooien, ontwormen, regelmatig nagels knippen en stressreducerende maatregelen.  Kattenbakmanagement is uiteraard een belangrijk onderdeel bij het voorkomen van zoonosen (infectieziekten die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen). Als je kat gezond is, ben jij het ook! Het geheel aan maatregelen wordt samengevat in een Risico Inventarisatie en Evaluatie

Informele interacties met de (eigen) kat met als doel verbetering van de kwaliteit van leven valt onder “dierondersteunende activiteiten” (Animal Assisted Activities, AAA). Dergelijke projecten dienen op kwalitatief verantwoorde en professionele wijze te worden uitgevoerd. Het welzijn van zowel mens als dier moet gewaarborgd worden. Wist je dat hiervoor internationale richtlijnen opgesteld zijn die afgestemd moeten worden op de specifieke situatie bij de klant? Een gedragstherapeut voor katten, oftewel een kattengedragsdeskundige, zorgt hiervoor. Het wordt tijd dat zorgverzekeraars het belang hiervan in gaan zien en deze kosten gaan vergoeden.

 


Dit artikel is 2.502 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.