Je bent jong en je wilt een mooie vacht, zonder klitten en oude haren. Dan is het fijn om al vroeg kennis te maken met de kattenkapper. Zeker als je heel lange haren hebt.

Lilly is een jonge Noorse Boskat van ongeveer 12 maanden. Samen met haar zusje Elsa komt ze vandaag kennismaken met de trimsalon en de trimster. Haar personeel vindt dat belangrijk, omdat kammen en borstelen een steeds terugkerend werkje is dat op een ontspannen manier moet gebeuren. En dan is het maar beter dat de eerste ervaringen met kam en borstel zo aangenaam mogelijk zijn!

Mandje open

Ik zet het reismandje op de tafel en doe het deurtje open. Lilly is zo nieuwsgierig dat ze uit zichzelf naar buiten stapt. Als ze de nieuwe omgeving heel spannend zou hebben gevonden, hadden we de bovenkant van de mand eraf gehaald en haar eruit getild.

Het geeft voor een kat extra stress als hij aan zijn voorpoten of halsband uit de reismand wordt getrokken. Er zijn ook baasjes die soms de mand optillen, schuin houden en de kat eruit willen schudden. Ook dat is niet echt een goede manier om ontspannen met een trimbeurt te beginnen.

Op onderzoek uit

Lilly krijgt alle tijd om de omgeving te onderzoeken. Ik zet haar op de grond en ze loopt onder het bad door, langs de bezem en de stoelen, langs de keukenkastjes en de prullenbak. Ondertussen maak ik nader kennis met haar baasje.

Dan zet ik Lilly op de trimtafel. Ik laat haar mijn handen zien en ze snuffelt eraan. Ik krijg zelfs kopjes van haar. Dan aai ik haar over haar kopje en langs haar wangen. Ze vindt het prima. Ook over haar rug en flanken mag ik haar aaien. Zelfs aan haar buik en billen mag ik zitten.

Snuffelen aan de kam

Ik hou een kam voor Lily’s neus en laat haar eraan ruiken. Ze vindt het heel interessant, want met haar neus gaat ze over alle tanden en over het handvat. Dan kam ik haar met de achterkant van de kam over haar rug en flanken. Als ze dat prima toestaat, doe ik dat met de rest van haar lichaam.

Vervolgens draai ik de kam om en kam ik haar echt met de tanden in haar vacht. Daarna gebruik ik een kam met fijnere tanden.

Relaxed bezoek

Lilly krijgt onder het kammen alle aandacht van mij. Door te praten, te aaien en af en toe even te stoppen gaat de kennismaking heel relaxed. Er komt weinig oud haar uit haar vacht, maar daar gaat het nu eigenlijk niet om.

Er zijn katten die een eerste bezoek spannend vinden. Door ze net als Lilly alle tijd en ruimte te geven wordt deze eerste kennismaking bijna altijd een succes.

Aan het eind komt de reismand weer op de tafel. Deze keer moeten we haar er zelf in tillen, want ze wil nog niet naar huis. Ze vindt het hier nog veel te gezellig. Kijk, dan is de eerste kennismaking geslaagd!


Dit artikel is 3.645 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.