Kittens zijn natuurlijk onwijs schattig en leuk, maar er komt heel wat kijken bij de aanschaf van een nieuw huisgenootje.  Met deze tips ben je goed voorbereid!

Het kiezen van een kitten

Voordat je ook maar enige voorbereidingen kunt treffen, moet je natuurlijk wel weten waar je de nieuwe aanwinst gaat halen. Ga je naar een asiel, particulier of toch een fokker? De keuze is enorm en is volledig aan jou! Zo hebben wij onze eerste kater, Tarzan (2 jaar), bij een kennis gehaald toen hij 9 weken oud was. Onze andere kater Tucker hebben we bij een particulier gehaald. Onze nieuwste aanwinst, Muis, komt uit een asiel uit de buurt.

Het kiezen van een naam

De volgende stap is natuurlijk het kiezen van een leuke naam voor je nieuwe huisgenootje. Het beste kun je de kitten een korte naam geven, dit zorgt ervoor dat hij/zij deze makkelijker zal herkennen. Ook blijken heldere klanken zoals de ‘i’ eerder herkent te worden. Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een leuke naam? Bekijk hier een overzicht van leuke en bijzondere namen!

De voorbereiding

Nu je de kitten van je dromen hebt gevonden, kun je eindelijk de voorbereidingen gaan treffen. Dit houdt in dat je een krabpaal, kattenmandje, speeltjes en alle andere benodigdheden in huis moet halen. Voordat je de kitten ophaalt, is het verstandig om het huis kittenproof te maken. Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en hierdoor gaan zij graag op ontdekkingstocht. Let daarom op met brandende kaarsen en scherm open haarden af. Daarnaast is het ook verstandig om kamerplanten op een veilige plaats te zetten. Katten, vooral kittens, knabbelen namelijk graag aan (kamer)planten en helaas zijn deze vaak giftig voor onze poezels. Laat bijvoorbeeld ook nooit het deurtje van de wasmachine en/of droger open staan wanneer je een kitten in huis hebt. Kittens vinden het heerlijk om tussen de was te kruipen. Check daarom bij twijfel altijd de wasmachine en droger! Daarnaast is het verstandig om een heuse kittenkamer in te richten.

De kittenkamer

Het is dus verstandig om jullie nieuwe huisgenoot een eigen kamer te geven. In deze kamer staat een kattenbak met een lage instap, minimaal één mandje om in te slapen, eet- en drinkbakjes, (veel) speeltjes en een krabpaal. Hier kan de kleine wennen aan zijn nieuwe omgeving aangezien hij bij zijn broertjes/zusjes en moeder is weggehaald. Geef de kitten daarom wat tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, hoe graag je ook met hem/haar wil knuffelen. Zet de kleine poezel daarom ook niet direct bij het gezin en eventuele andere huisdieren, maar geef hem of haar eerst een eigen kamer om volledig tot rust te komen. Knuffelen kan altijd nog!

Geniet!

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen en de kitten gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kun je volop genieten van het plezier dat een kitten brengt. Ze zijn ontzettend enthousiast en alles moet ontdekt worden. Kortom: zorg dus dat je goed voorbereid bent en weet wat je in huis haalt. Een kitten is veel werk, maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug!

Heb jij nog tips over de aanschaf van een kitten? Laat het me weten!


Dit artikel is 4.305 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Vierdejaars studente, blogger en kattenliefhebster met drie lieve katten: Tarzan, Tucker en Muis!