Een kat met dezelfde naam als de jouwe, daar ben je als trimster extra nieuwsgierig naar. Kater Jos blijkt een prachtige cyperse kat te zijn, die wel een trimbeurt kan gebruiken.

Jos komt de trimsalon binnen. Hij is een HTK, een huis-tuin-en-keukenkat, met een prachtige vacht. Hoe oud hij is, weet niemand. Hij is ooit als zwerver bij de dierenarts van de eigenares aan komen lopen en deze schat hem nu op zo’n 13-14 jaar.

Wat ik bijzonder vind, is dat hij net zo heet al ik. “Waarom heet hij Jos?” vraag ik zijn personeel.” “Dat vonden we een leuke naam”, antwoordde ze. „Die naam vonden we gewoon bij hem passen.”

Nagels knippen

Jos heeft erg lange nagels, dus die ga ik eerst knippen. Dat is fijner voor hem – dan blijft hij bijvoorbeeld niet haken in de vloerbedekking – en fijner voor mij. Ook al is hij heel ontspannen, hij komt hier voor de eerste keer en wij kennen elkaar nog niet. Dus veiligheid voorop.

Niet alleen de nagels van de voorpoten zijn aan de lange kant, ook die van zijn achterpoten. Opvallend, want bij de meeste katten zijn die kort omdat ze meer slijten. Er zijn zelfs katten die deze nagels zelf afbijten als ze die te lang vinden!

Oude haren eruit!

De vacht van Jos zit boordevol met oude grijze haren. Op zijn heupen zitten die zo aan elkaar vastgeplakt dat die helemaal vervilt zijn. Daar kan ik niet meer met een kam doorheen. Daarom scheer ik die stukken met een tondeuse weg. Dat gaat het snelst en doet geen pijn. Jos vindt dat prima. Hij gaat er eens goed voor liggen, zodat ik er makkelijk bij kan.

De andere delen van zijn vacht kam ik voorzichtig uit met een klittenkam of een kam met grove tanden. Met mijn duim hou ik zijn huid tegen, zodat ik zo min mogelijk hoef te trekken aan de haren. Het is heel goed te zien als de oude grijze haren langzaam tussen de donkere haren naar boven komen.

Als controle ga ik tot slot met een fijnere kam nogmaals door de vacht om de laatste oude haren eruit te halen.

Keurige meneer

Nu is Jos klaar. Zijn vacht voelt heerlijk zacht aan en de haren hebben weer de ruimte om de wind erdoor heen te laten waaien. Dat voelt vast fijner. Verder komen de kleuren weer prachtig uit. Jos heeft het goed gedaan deze eerste keer in de trimsalon. Hij heeft zich keurig gedragen en is superrelaxed geweest.

Jos en ik hebben in elk geval twee overeenkomsten: onze naam en onze eerste kennismaking met elkaar vinden we geslaagd!


Dit artikel is 3.707 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.