Ik moet wat opbiechten: ik ben verslaafd aan kitten cams. Kitten cams zijn camera’s die 24 uur per dag, 7 dagen per week kittens en moederkatten filmen. Meestal zijn het asielkatten.

Verschillende kitten cams

Ongeveer 2 jaar geleden kwam ik toevallig op de kitten camera van Foster Dad John. Ik was meteen verslaafd. Het is prachtig om de kittens op te zien groeien van hulpeloze wezentjes tot eigenwijze deugnieten.   

Dit zijn een paar leuke kitten cams die op het internet te vinden zijn:

  • Foster Dad John: John is een Amerikaan die meer dan 50 nestjes met kittens opgevangen heeft. Hij wordt regelmatig bijgestaan door zijn zoon Chris.
  • Kim’s foster kittens: Kim woont in de buurt van Los Angeles en vangt al een tijd moeders en kittens op.  
  • TinyKittens: TinyKittens is een Canadese organisatie die zwerfkatten redt. Oprichtster Shelley en een heel team van vrijwilligers socialiseren kittens, verzorgen gewonde zwerfkatten en vangen zwangere moederkatten op.  

Lief en leed

Kitten cams laten de ongecensureerde werkelijkheid zien. Meestal is het leuk om te zien hoe de kittens opgroeien, maar af en toe gaat er ook wel eens iets mis. Als je erg met de kittens en de moeders meeleeft, is dat soms moeilijk.

Bij Tiny Kittens was er bijvoorbeeld een geweldige moederkat: Skye. Ze was zwanger, wild en werd ook nog eens blind. Het meeste van haar gezichtsvermogen had ze al verloren. In de natuur zouden zij en haar kittens nooit overleven. Gelukkig werd ze opgevangen door Shelley. Moederkat Skye kreeg medicijnen, zodat haar ogen niet nog verder achteruit zouden gaan. In het begin was Skye heel bang. Gelukkig begon ze al snel aan Shelley te wennen. Op een gegeven moment voelde ze zich helemaal op haar gemak en ze spinde als ze geaaid werd. Skye kreeg 4 prachtige kittens. Na een tijdje werd ze ook nog eens de pleegmoeder van 7 andere katjes. Ze zorgde met veel liefde en geduld voor wel 11 kittens. Toen werd Skye opeens ziek. Het bleek dat ze een hartafwijking had, waardoor ze nog maar 3 tot 6 maanden zou leven. Dat soort momenten zijn heel erg heftig. Gelukkig was er een gemeenschap van chatters die elkaar en verzorgster Shelley steunden in die moeilijke tijd. Ze doneerden bovendien geld voor de verzorging die Skye nodig had. Dat is ook een van de mooie dingen van kitten cams: net zoals de bloggers en lezers van Cattish, vormen de cam kijkers een gemeenschap van kattenliefhebbers.  

Positieve invloed

Kitten cams hebben me veel geleerd over de ontwikkeling en het gedrag van katten. En ik ben mensen die katten opvangen bovendien nog meer gaan waarderen. Wat werken zij hard! Als kittens geen moeder hebben of bijgevoerd moeten worden, krijgen ze om de zoveel uur de fles. Dat betekent dat de pleegmoeders en vaders ook ‘s nachts eruit moeten. Mensen die in het asiel werken, staan hen vaak bij en steken hun handen ook flink uit de mouwen. Ik wil daarom iedereen die voor asielkatten en kittens zorgt heel erg bedanken!

Volgens mij ben ik niet de enige van de Cattish lezers die naar kitten cams kijkt. Naar welke kijk jij?


Dit artikel is 4.534 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door