Er zijn zoveel verschillende raskatten die je tot je huisvriendje kunt kronen. Maar welke raskat past bij jouw persoonlijkheid? Het is namelijk erg fijn als het goed tussen jou en je kat klikt.

De afgelopen jaren heb ik kennis gemaakt met 4 raskatten. Met welke kat vorm jij een match made in kitty heaven?

De Heilige Birmaan – De goedzak

De Heilige Birmaan heeft mijn hart veroverd. Ik wilde graag een kat met een lief, zachtaardig en rustig karakter, maar die wel van een kattenspelletje houdt. Met dit soort katten zou ik het beste matchen. Toen mijn moeder bij een fokker thuis was, trof zij een nestje met Heilige Birmanen aan. De fokker zei dat de Heilige Birmaan voldeed aan deze persoonskenmerken. Toen ik Luca voor het eerst zag en deze pluizenbol mij met zijn grote mooie blauwe ogen aanstaarde, was ik direct verkocht. Het was liefde op het eerste gezicht.

Luca groeide uit tot een zachtaardige en kalme kat met een hoog goedzak gehalte. Hij is een echte snoepjes addict met een voeten fetish. Je kan heerlijk met hem knuffelen, komt graag bij je liggen en na 11 jaar is hij zijn jeugdigheid en speelsheid nog steeds niet verloren. Ook zijn Heilige Birmanen intelligent en prettig gestoord met hun ravot uurtjes, gekke sprongetjes en ondeugende streken (lees: ergens achter vandaan springen om je te laten schrikken en dan keihard wegrennen). Deze katten kunnen prima overweg met andere huisdieren. Ze houden van aandacht, maar hebben ook rust en tijd voor zichzelf nodig. Over het algemeen zijn ze wel gehecht
aan 1 persoon. Met mauwen geven ze precies aan wat ze willen.

Siberische kat – Een kat met pit

Toen ik ging samenwonen, maakte ik kennis met Ofira van Sippenstein, een Siberische poes. Het is een echt dametje, net zoals haar naam en mauwtjes doen klinken. We moesten behoorlijk aan elkaar wennen. Ze moest van nu af aan haar grote liefde met mij gaan delen en ze vond het in het begin nogal moeilijk om zich daaraan over te geven. Nu zijn wij de dikste vriendinnen en komt ze graag ‘s avonds op de bank languit op mijn schoot liggen om te kletsen en te rusten.

siberische-katDeze grote katten hebben een nieuwsgierige, sociale, hulpvaardige, maar vooral een sterke persoonlijkheid. Ze zijn graag dicht bij je in de buurt en volgen je dan ook door heel het huis. Als je aan het badderen bent, komen ze graag bij je op het randje zitten. Ben je de was aan het opvouwen? Dan komen ze je maar al te graag helpen. Ze zijn heel teder voor kinderen en hypoallergeen.

Daarnaast zijn ze alert en energiek. Ze houden erg van spelen en maken graag hoge salto’s bij een hengelspelletje. Als het gaat schemeren sperren ze hun oogjes wijd op de speelstand en hebben ze hun dolle sprint- en klimuurtje. Overdag luieren ze maar al te graag. Ook zijn ze gek op apporteren. Het zijn lieve katten, maar wel temperamentvol. Ze laten het snel merken als ze het ergens niet mee eens zijn of niet hun zin krijgen. Daarnaast kunnen ze nu en dan niet tegen veranderingen. Met een Siberische kat verveel je je in ieder geval nooit!

Sphynx – De altijd goedgemutste kat

sphynxVreemd of niet, lelijk of niet. Ik adoreer Sphynxen! Misschien past deze kat ook erg goed bij jouw persoonlijkheid. Ik leerde een Sphynx voor het eerst kennen bij een kennis en ik was gelijk gecharmeerd van dit ras. Deze intelligente, haarloze katten zijn levendig, vriendelijk en super lief. Daarnaast zijn ze zeer aanhankelijk en aanwezig. Ze willen graag betrokken zijn bij alle activiteiten die je onderneemt. Door hun energie zijn ze altijd in voor een spelletje of om te apporteren.

Wat Sphynxen erg bijzonder maakt, is dat ze A natuurlijk geen haar hebben en B hun diversiteit aan karaktereigenschappen. Ze zeggen dat ze karaktereigenschappen bezitten deels van een kat, deels van een hond, deels van een aap en deels van een kind.

Ook zijn deze katten erg stressbestendig, waardoor ze zich aan elke situatie kunnen aanpassen. Ze bouwen een diepe vertrouwensband op met de mensen die ze liefhebben. Daarnaast kunnen ze het uitstekend vinden met andere huisdieren en met kinderen. En het mooiste van allemaal, ze zijn de hele dag goed gehumeurd en nooit agressief! Altijd het zonnetje in huis.

Britse korthaar – Het niet veeleisende kattentypje

brits-korthaarBen je een kattenliefhebber die van rustige ongecompliceerde katten houdt? Dan is de Britse korthaar helemaal jouw kattentype. Een vriendin van mij heeft expres voor dit kattenras gekozen, omdat ze graag een rustig huisgenootje wilde die ook zijn eigen leven kan leiden.

Deze katten eisen niet veel aandacht en zijn over het algemeen geen schootkatten. Ze hebben een vriendelijk en kalm karakter en zijn introvert. Ook in panieksituaties blijven ze kalm en passen ze zich aan aan alle (nieuwe) situaties. Willen ze perse aandacht? Dan geven ze dit met een zacht mauwtje aan. Daarnaast kunnen ze prima alleen zijn en zichzelf vermaken. Ze zijn erg op zichzelf, een echte independent kat. Een Britse korthaar is gek op rustige mensen en dieren. Ook zijn ze goed met kinderen.

Een Britse korthaar is wel een gezellige kat. Ze houden op hun tijd van een spelletje met een propje papier of balletje en komen graag even lekker dicht naast je zitten als je tv kijkt. Ook zijn deze raskatten goed te houden in een appartement, omdat ze niet veel ruimte nodig hebben. De Britse korthaar is de ideale gezinskat en net als een hond zeer toegewijd. Daarnaast zien ze er nog eens super cute uit!

 

Welke raskat heb jij in je huis verwelkomd die past bij jouw persoonlijkheid? Deel het met ons!


Dit artikel is 7.870 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Grote liefde voor katten, schrijven, muziek, koken&eten, psychologie, films en reizen.