Kattenspelletjes worden steeds populairder. Op sites van kattengedragsdeskundigen en verschillende Facebook pagina’s worden deze voerspellen voor katten aangeraden. Ik besloot het Cat Activity Funboard aan te schaffen.

De gedachten erachter is dat een kat van nature een roofdier is. Onze lieve huiskatten krijgen gewoon elke dag een bakje met voer, niks jagen voor eten dus. Een voerspel kan meer uitdaging bieden voor een kat, een soort braintraining dus. Ook bij katten met overgewicht schijnt deze manier van voeren een aanrader te zijn. De kat moet moeite doen om aan zijn voer te komen en verbrandt hiermee de nodige calorieën. Daarnaast zorgen voerspellen (ook wel voedselverrijking genoemd) voor vermaak, ze stimuleren de hersenen en gaan verveling tegen.

Het testpanel

Ik heb twee binnenkatten Jip en Bo, Jip is nogal aan de stevige kant. Deze twee mannen krijgen volgens de experts al jaren op de “verkeerde manier” eten. ‘s Morgens en ‘s avonds een afgewogen hoeveelheid brokjes in een bakje. Lekker makkelijk voor de kat, maar geen enkele uitdaging. Tijd voor verandering! Voerbakjes de deur uit en een voerspel aanschaffen dus… Lees snel verder, want ik heb voor jou een review geschreven over een populaire kattenpuzzel: het Cat Activity Funboard.

Cat Activity Funboard

Testpanel Jip en Bo

Cat Activity Funboard

Ik koos voor het Cat Activity Funboard ontworpen door de Zwitserse Helena Dbaly, schrijfster van het boek: Playtime for Cats. Zij bedacht dit bord om haar katten te vermaken wanneer zij van huis was.
Het trok mijn aandacht omdat er verschillende elementen in het bord zitten verwerkt:

 • Kogelmodule
 • Pinmodule
 • Doorgangmodule
 • Baanmodule
 • Tongmodule
 • Tunnel

Cat Activity Funboard

De prijzen verschillen flink in de verschillende webshops en liggen tussen de € 18,49 en € 30,00. De goedkoopste heb ik gevonden op Bitiba.nl voor € 18,49.

Praktische informatie:

 • Kleur: wit
 • Maten: L 30 B 40 cm
 • Materiaal: Kunststof
 • Voor katten vanaf 3 maanden
 • Ook voor oudere of zieke dieren geschikt
 • Lichamelijke bezigheid en geestelijke uitdaging
 • Schoolt vaardigheden
 • Geschikt voor de afwasmachine

Cat Activity Funboard

Review

Mijn katten had ik uiteraard zeer intelligent ingeschat. Hup, brokjes erin en dan snappen ze het wel. Helaas, het behoeft toch iets meer begeleiding dan dat. Mijn katten kregen van kitten af aan al voer in een bakje, zo’n gek spel was toch wel even wennen voor ze.

Dit moest ik anders aanpakken. Ik besloot het eerst met kattensnoepjes te proberen, die ruiken namelijk wat sterker dan gewoon voer en zijn misschien wat verleidelijker. Geduldig ging ik samen met mijn katten bij het spel zitten en op een gegeven moment kregen ze het spelletje door. Vooral de tunnel, de vakjes erbovenop en de baan zijn favoriet.

Kritische noot

Over de doorzichtige bakjes heb ik een kritische noot: deze hebben namelijk een doorzichtige bodem. En ik vermoed dat mijn katten daardoor niet goed kunnen zien of er brokjes inzitten. Misschien dat andere katten het wel snappen, maar die van mij krijgen het maar niet door. Jip laat die module zelfs helemaal links liggen. Bo snapt het alleen als ik er voor zijn neus een brokje in doe.

Hieronder een foto compilatie:
unnamed-8 unnamed-7 unnamed-6 unnamed-4unnamed-5unnamed-3

Eindoordeel

Inmiddels heb ik het Cat Activity Funboard een maand in gebruik. En ik moet zeggen, ik vind het een succes! Alleen de bolletjes worden niet gebruikt, de rest van de speelelementen daarentegen des te meer. Wat ik ook erg opvallend vind, is dat voorheen de vroegere voerbakjes elke keer bij neerzetten leeg werden geschrokt. Met het bord eten mijn katten kleinere porties en ligt er zelfs ‘s avonds nog eten. Ik merk dat Jip en Bo echt plezier hebben in het eten, ze zijn meerdere keren per dag lekker actief bezig. Ik ben dan ook zeer benieuwd of Jip hierdoor wat van zijn “love handles” kwijt gaat raken. De traditionele voerbakjes worden niet meer gebruikt en het Cat Activity Funboard is volledig in gebruik genomen. Ik raad je zeker aan om dit spel in huis te halen!


Dit artikel is 4.672 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.