Maneki Neko, de kat uit Japan die je wenkt met zijn poot. Je hebt hem vast wel eens gezien. Deze legendarische gelukskat speelt een rol in allerlei verhalen.

Geschiedenis

De precieze oorsprong van Maneki Neko is onduidelijk. Men gaat ervan uit dat Maneki Neko uit de Japanse stad Tokyo komt, maar niemand weet dat zeker. Maneki Neko wordt in 1852 voor het eerst genoemd in een boek over de Edo-periode (1603-1868). Rond 1900 was Maneki Neko al behoorlijk populair in Japan. Vanuit Japan verspreidden de beeldjes van de gelukskat zich over de hele wereld, vergezeld van allerlei legenden.

De legenden

De arme oude vrouw

Een oude vrouw moest haar kat verkopen omdat ze heel arm was. Een tijdje daarna verscheen de kat in een droom. De kat vertelde de oude vrouw om een beeld van klei van de kat te maken. De vrouw deed wat haar was opgedragen en al snel verkocht ze het beeld. Ze maakte er meer en die verkocht ze ook. Deze Maneki Neki werden zo populair dat de oude vrouw erg rijk werd.

De geisha

Een jonge geisha had een kat waar ze erg van hield. Op een dag kwam een vriend op visite die zwaardvechter was. De kat werd plotseling wild en begon aan de kimono van de vrouw te krabben. De zwaardvechter dacht dat de kat de vrouw aanviel en onthoofdde de kat met één zwieb van zijn zwaard. Het hoofd van de kat vloog door de lucht en beet een giftige slang die op het plafond klaar zat om de geisha te bijten.

De vrouw was ontroostbaar door de dood van de kat. De zwaardvechter had erg veel spijt van wat hij had gedaan. Hij ging naar de beste houtsnijder van het land en liet een beeld van de kat voor de geisha maken. Toen hij het beeld aan de geisha gaf, was ze erg gelukkig. Dit was de eerste Maneki Neko

Japanse tempelDe tempelkat

Het onweerde en een rijke edelman schuilde bij een tempel onder een boom. De man zag een kat die hem wenkte met zijn poot. De kat was van een arme priester die in de tempel woonde. De edelman ging de kat achterna en een paar seconden later werd de boom geraakt door de bliksem.

De edelman dankte de kat door de tempel rijk en succesvol te maken. Toen de kat stierf, werden er beelden van hem gemaakt.

De populariteit van Maniki Neko

De beeldjes van Maniki Neko worden over de hele wereld verkocht in allerlei soorten en kleuren. Er zijn behalve beeldjes ook sleutelhangers, spaarpotten, plantenpotten en verschillende decoraties van Maniki Neko. Heb jij ook een Maneki Neko in huis? Wat vind jij van deze gelukskat?  


Dit artikel is 3.626 keer gelezen | Geschreven door