Nieuwe situaties zijn voor veel katten spannend. Daardoor kunnen ze reageren met bijten en slaan. Door extra te letten op het gedrag en met heel veel geduld is zo’n kat toch te trimmen.

Pepijn is een zevenjarige poes van een onbekend ras, een huis-tuin-en-keukenkat zogenoemd. Afgekort tot HTK lijkt het heel wat. Omdat ze al wat op leeftijd raakt, blijkt ze haar vacht niet overal meer met haar tong te kunnen bereiken. Vooral midden op de rug zit een grote grijze klit. Die moet er natuurlijk uit. Verder zitten er overal oude grijze haren, die tot haarballen kunnen leiden.

Angstig

Het kammen is niet het grootste probleem, maar de HTK kan agressief reageren omdat ze nieuwe dingen erg spannend vindt. Thuis woont ze samen met Floris, een stoere kater van drie jaar die bijna alles durft. Daarom gaat hij altijd voorop als ze samen naar buiten gaan en speurt hij voor haar de binnentuin af op ongewenst gespuis als vreemde katten of andere indringers.

Als de bazin van Pepijn haar probeert te kammen, kan ze zich ‘vanuit het niets’ omdraaien en met haar voorpoten slaan of zelfs bijten. Ze kan Pepijn zelfs niet met twee handen benaderen. Pepijn weet dat ze haar dan kan oppakken en vlucht weg. Daarom komt er van kammen niet zoveel terecht. Toch moeten die klit en die oude haren er wel uit.

Gewaarschuwd

Door de verhalen van het baasje ben ik gewaarschuwd. Ook door het gedrag van Pepijn zie ik dat ze angstig is en erg op haar hoede. Ze heeft grote pupillen, ligt ineengedoken op de tafel met haar staart stevig tegen zich aan en houdt me nauwlettend in de gaten.

Ik probeer Pepijn op haar gemak te stellen door mijn handen te laten ruiken, door zachtjes tegen haar te praten en haar rug te aaien. Daarvoor neem ik ruim de tijd. Langzaam raakt ze wat meer ontspannen. Haar bazin zit vlakbij en haar stem stelt haar ook gerust. Pepijn legt haar kopje in haar handen en sluit haar ogen.

Voorzichtig werken

Dan kan ik voorzichtig haar lange nageltjes knippen. Daarna scheer ik de klit op haar rug weg. Gelukkig reageert ze niet op het geluid van de tondeuse. De vacht kam ik eerst met een grove kam door en vervolgens met een steeds fijnere kam; zo hoef ik niet te veel te trekken aan de vacht om de oude haren eruit te kammen. Ondertussen blijf ik zachtjes tegen haar praten.

Nu Pepijn al even heeft ervaren dat het trimmen tot nu toe toch niet zo eng is, laat ze toe dat ik haar optil om ook haar buik te kammen. Tot slot komt nog even haar staart aan de beurt en dan is het klaar.

De eerste kennismaking is zonder te veel stress verlopen. Het heeft alleen tijd, geduld en voorzichtig werken gekost. Pepijn heeft zich voorbeeldig gedragen. Ze durft na afloop zelfs zonder haar bazin op de foto!


Dit artikel is 6.275 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.