Vorig jaar kreeg ik het boek De Kat van Takashi Hiraide voor Sinterklaas. Als katten- en literatuurliefhebber was ik hier erg blij mee.  

Verhaal

Een jong, Japans stel huurt een traditionele huisje in een rustige buurt van Tokyo. Allebei zijn ze schrijver en werken thuis. Op een dag komt er een kat hun keuken ingelopen. Ze loopt weer weg, maar komt daarna dagelijks weer terug. De kat intrigeert het stel en ze blijkt een verborgen leven te leiden.

Typisch Japans

Voor Nederlanders is het boek soms wat moeilijk te begrijpen. Takashi Hiraide beschrijft zijn traditionele Japanse huis. Voor mij was dat moeilijk voor te stellen hoe dat er precies uit ziet. De relatie met de kat is wel heel herkenbaar. Hiraide schrijft: “Zodra ze, gekruld als zo’n antieke kommavormige kraal, op de sofa in slaap viel, beving ons een diepe vreugd, alsof het huis zelf dit tafereel aanschouwde in een droom.”

Oog voor detail

De schrijver heeft veel oog voor detail. Verwacht geen actie en avontuur. Zoals veel Japanse literatuur heeft ‘De Kat’ een rustig tempo.  De aandacht gaat uit naar de simpele, dagelijkse beslommeringen van het leven met een kat. Het boek is maar 160 pagina’s, maar gaat toch over grote filosofische thema’s die op een eenvoudige manier aan bod komen.

Geef jouw mening!

Heb jij De Kat ook gelezen? Wat vond jij ervan?


Dit artikel is 2.863 keer gelezen | Geschreven door