Als kattentrimster kom ik soms katten tegen met een bijzonder verhaal. Zoals Frosty, die geadopteerd is uit Egypte, én die grote klitten in zijn vacht heeft.

Frosty woont met zijn maatje Nona in een gezellig huis in Gaanderen (Gld.), bij een vriendelijk stel jonge mensen. Die wilden graag een thuis bieden aan een kat die extra moeilijk een gouden mandje zou kunnen vinden. Bijvoorbeeld omdat hij gehandicapt was: een oog of een pootje moet missen, of omdat hij een moeilijk leven had gehad als zwerfkat in het buitenland.

George Animal Foundation

Voordat Frosty hier enkele maanden geleden samen met Nona kwam wonen, is hij door de George Animal Foundation vanuit Egypte naar Nederland gehaald. Deze stichting, die gehuisvest is in Waalwijk, is opgericht in 2015 met als doel hulp te bieden aan dieren in nood in Egypte. De stichting werkt onder andere samen met ESMA (Egyptian Society for Marcy to Animals) in Egypte.

Frosty en Nona kwamen allebei uit een andere opvang in Egypte. Gewoonlijk gaan katten eerst naar een gastgezin om te wennen en om te kijken welke verzorging ze eventueel nodig hebben. Frosty en Nona kwamen echter bij de eigenares van de stichting terecht. Beide katten bleken niets te mankeren en konden het vanaf het begin prima met elkaar vinden. Ze werden op de internetsite ter adoptie aangeboden.

De huidige eigenaren konden geen keus maken tussen beide katten. Dus besloten ze Frosty en Nona allebei te adopteren.

Wat zegt een naam nou?

Bij een naam als Frosty denk je aan vorst, ijs, winter en wit. Van deze vier eigenschappen is wit de enige die past bij een prachtige kat als Frosty. Hij is dan ook vernoemd naar Frosty de sneeuwpop. Hij dankt zijn naam natuurlijk ook aan zijn witte vacht.

Al kijkt hij hier op de foto nog wat angstig uit zijn prachtige tweekleurige ogen, Frosty is vriendelijk, maar kijkt wel eerst de kat uit de boom. Als hij ervan overtuigd is dat je een vriend bent en dat het allemaal veilig is, komt hij graag bij je liggen en geeft je kopjes.

Dikke stugge vacht

Een kat uit Egypte, dan verwacht je misschien een zijdezachte dunne vacht. Maar nee, Frosty’s vacht is dik en stug. Volgens de papieren is hij een Pers, maar hij lijkt er niet echt op. Is die vacht misschien zo stevig om hem overdag te beschermen tegen de felle zon en ’s avonds tegen de koude nachten?

In ieder geval zit zijn vacht vol met klitten, stukken vilt en heel veel oud haar. Met de kam is dat er niet uit te krijgen. Dat doet niet alleen pijn, maar Frosty vindt het duidelijk ook heel erg spannend en stressvol als ‘een vreemde’ aan hem zit. Dan is kiezen voor scheren niet moeilijk: hij is snel van zijn pijnlijke vacht af, de behandeling duurt zo kort mogelijk en is daardoor ook zo aangenaam mogelijk.

Goede toekomst tegemoet

Frosty ligt allang weer op zijn kussentje bij het raam als we na het trimmen bijpraten met een mok koffie. Over hoe het leven van een kat in Egypte er uit kan zien en hoe dat leven een verrassende wending kan hebben als er hulp komt uit onverwachte hoek. Frosty hoeft in ieder geval niet meer zijn kostje op straat bij elkaar te scharrelen en bij gevaar beschutting te zoeken. Hier heeft hij een veilig huis met een vrolijk maatje om mee te spelen en twee baasjes die het beste met hem voor hebben. Een goede toekomst met liefde, genegenheid, veiligheid, eten en drinken en… een goede vachtverzorging!


Dit artikel is 12.074 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.