Als je haar maar goed zit. Dat is dé slogan van een kapster. Die slogan geldt net zo goed voor een kat. Maar een mensenkapster kan niet altijd overweg met het haar van haar eigen kat.

Ollie is een Selkirk Rex van nog net geen jaar oud. Hij woont op een gezellige bovenetage in het centrum van een knus Gelders dorp. Daar rent hij naar hartelust over alle treden in het hoge trappenhuis op en neer. In het pand woont hij samen met zijn broertje Noenoe en zijn baasjes, die een ‘mensen’-kapsalon runnen.

De vacht van Ollie is nog helemaal in ontwikkeling. Zijn bazinnetje ontdekt wel dat de kleur steeds donkerder wordt, als ze zijn ‘babyfoto’s’ tevoorschijn haalt. Ook wordt zijn vacht dikker en compacter en de haren worden langer.

Instinker

Als je voorheen altijd katten met een makkelijke vacht hebt gehad, denk je dat je nieuwe katten ook zo’n vacht hebben. En als één van de twee bovendien makkelijk te kammen is en daar weinig onderhoud aan zit, verwacht je dat van zijn broertje ook.

Maar dat is een misvatting: net als Ollie heeft broertje Noenoe ook een steeds dikkere en vollere vacht, maar de klitten kan Noenoe er makkelijk zelf uit trekken. Ook kan zijn bazinnetje hem makkelijk kammen, want hij vindt bijna niets fijner dan gekamd te worden.

Ollie heeft een heel andere vacht. De haren zijn stugger en plakkeriger. De oude haren blijven daardoor makkelijker tussen de jongere zitten. Hij heeft ook al jong ontdekt dat vachtverzorging voor hem een heel karwei is. Misschien komt dat wel door die ene hoektand die ‘buitenboord’ zit. In ieder geval: hij doet er niet zoveel aan. Sommige katten zijn liever lui dan moe – en ze hebben tenslotte personeel! Bovendien is er in huis zoveel leukers te ontdekken als je nog jong bent. Nare klitten sluipen er bij hem dus makkelijk en ongemerkt in.

Kattenkapster op bezoek

De kattenkapster voelt bij Ollie waar de problemen zitten: buik en oksels. Vooral daar heeft hij veel dun, krullerig haar. Omdat hij het kammen erg spannend vindt, en dit gevoelige plekjes zijn waar je vooral niet aan de ontstane klitten moet trekken, scheer ik ze snel weg. Verder kan ik zijn vacht overal wat makkelijker uitkammen met een kam met grove tanden en daarna met een wat fijnere kam.

Ollie went er langzaam aan dat die kattenkapster niet echt eng is. Ze praat en kroelt met hem en hij spint vriendelijk terug. Als ze klaar is, en alle oude haren naast hem op de tafel legt, gaat hij eens goed voor het fotomoment zitten.

Wordt vervolgd

Deze eerste trimbeurt is goed verlopen. Het is belangrijk, ook als de kat nog erg jong is, dat de vacht regelmatig wordt bijgehouden. Vooral in het geval van Ollie, een Selkirk Rex met dik, stug, klitterig haar met vooral op de moeilijke plekken (oksels en buik) krullerig haar. Dan kan je bazinnetje wel een ervaren mensenkapster zijn, maar zij heeft geen ervaring met het gedrag van katten die haren hebben die kunnen klitten.

Misschien wordt Ollie voor mij wel een ‘permanentje’…


Dit artikel is 15.318 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.