Soms kan een kat door omstandigheden zo vervilt zijn geraakt dat kammen niet meer kan. Dan is scheren de enige optie om de kat van pijnlijke klitten en viltplekken te verlossen.

Hugo, een Pers van negen jaar, woont met een andere Pers en een konijn in een rijtjeshuis met lief personeel. Helaas is zijn bazin het afgelopen jaar lang ziek geweest. Bovendien is zij druk met verhuisdozen omdat ze binnenkort bij haar vriend gaat intrekken. Ze is echter niet de enige die gaat verhuizen: haar dochter gaat het huis uit en heeft dus allerlei spullen nodig om haar nieuwe huis in te richten. Dan zijn er ook nog andere kinderen die doorlopend aandacht vragen. Door al deze omstandigheden is de zorg voor de dieren op een laag pitje komen te staan.

Geen tijd voor een kam

Het zit Hugo dus een beetje tegen. Hij krijgt op tijd zijn natje en zijn droogje, en vast ook aandacht en een aai over zijn bol. Toch was er helaas een tijdlang te weinig tijd om een kam door zijn vacht te halen. En nu zit zijn haar niet goed.

Perzen hebben lange haren. Daardoor is het bijna niet te zien dat er klitten ontstaan. Die kun je eigenlijk alleen voelen, niet zien. Daardoor kunnen klitten er ongezien in komen.

Hugo heeft nu over zijn hele lichaam een dikke viltlaag. Op zijn rug, zijn buik, zijn flanken, zijn poten, zijn borst, overal zijn de stugge plakkaten te voelen. Zelfs boven op zijn kop zitten de haren aan elkaar geplakt.

Scheren als verlossing

Dikke viltplekken zijn erg pijnlijk voor een kat. Als hij zich beweegt, trekt het vilt aan zijn huid. Maar bewegen is noodzakelijk: een kat moet toch op de bak, hij moet eten en op zijn slaapplaats klimmen. Spelen zal zo’n kat veel minder doen: je gaat niet achter een balletje aanrennen als dat pijn doet.

Scheren is de enige mogelijkheid om Hugo van zijn dikke vacht te ontdoen. En dat valt nog niet mee, want de plakkaten zitten heel dicht op de huid. De grote delen van zijn lichaam zijn vrij makkelijk te scheren. De lastige stukken zijn vooral zijn wangen en achter zijn oren.

Hugo heeft snel in de gaten dat zijn geschoren vel fijner aanvoelt. Tussen het scheren door stop ik af en toe om hem even wat rust te gunnen. Dan kan ik meteen de pijnlijkste plekken masseren als ik die geschoren heb. Bovendien kan de scheerkop dan even afkoelen.

Lekker wassen

Het duurt niet lang of Hugo begint zich al op de trimtafel te wassen,  terwijl ik nog niet helemaal klaar ben. Dat moet een genoegen voor hem zijn: eindelijk kan hij zichzelf verzorgen zonder dat zijn vacht pijn doet.

Ik maak nog even zijn oren en zijn ogen schoon. Tenslotte heeft Hugo een lekker hapje verdiend. Hij heeft zich prima gehouden tijdens de scheersessie.

Ik geef het personeel mijn visitekaartje en we spreken af om tijdig een nieuwe afspraak te maken. Dan zijn we die pijnlijke klitten en viltplekken tegen die tijd lekker vóór!


Dit artikel is 17.565 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.