Bijna elke kat heeft een snor. Sommige katten hebben een snor die bestaat uit maar een paar haren, andere hebben een volle bos haren opzij van de neus. Soms zijn de haren kort, soms heel lang, soms zijn ze kaarsrecht en soms verfrommeld.

Met de snorharen voelt de kat. Het zijn hele gevoelige tastorganen. Daarmee voelt de kat de kleinste aanrakingen en zelfs luchtstromen in huis. Snorharen komen goed van pas tijdens de jacht. Door de snorharen recht naar voren te bewegen kan de kat beter voelen waar de prooi zich bevindt. Zelfs in het donker.

Verder heeft de kat ook haren boven de ogen en aan de achterkant van de voorpoten. Soms hebben ze aan weerszijden van de neus twee kleine gekromde haartjes. Ook met deze haren kan de kat informatie ontvangen over de prooi.

Soms bijten moederpoezen de snorharen van hun kittens af. Daarmee voorkomen ze dat hun kroost zich te ver van het nest ophoudt.

Mischa’s korte snorharen

Mischa is een Noorse Boskat. Hij komt hier voor het eerst in de trimsalon en vindt het een beetje spannend. Met rust en geduld verdwijnt de spanning en voelt hij zich snel thuis. Zijn oude haar is dan ook gauw uit zijn vacht gekamd.

Een kattentrimmer hoeft aan snorharen niets te doen. Die raken niet in de klit. Maar er kan wel eens iets vreemds mee zijn. Onder het kammen valt me bij Mischa op, dat zijn snorharen aan de linkerkant korter zijn dan aan de rechterkant. Dat klopt, zegt zijn baasje. Hij woont samen met zijn broer Gijsje, die zich duidelijk laat gelden ten opzichte van Mischa. Gijsje bijt af en toe zijn snorharen af. Hoe dat precies gaat, weet het baasje niet. Beide katten zijn vaak samen boven of buiten en de korte haren worden dan pas achteraf ontdekt.

Na het trimmen aai ik Mischa over zijn hagelwitte vacht. Ook langs zijn snorharen beweeg ik mijn vingers. Dan krijg ik een kopje van hem terug. Dat hij het hier gezellig vond, blijkt wel uit zijn relaxte houding na afloop. Ik geloof dat hij binnenkort weer eens langskomt. Een volgend bezoekje, dat zit wel snor!


Dit artikel is 15.451 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.