Wist je dat de klitten in een kattenvacht binnen een mum van tijd kunnen uitgroeien tot viltplekken? Maar jij als eigenaar kan dat voorkomen!

Heb je in mijn vorige blog gelezen waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat? Na het lezen van de reacties voel ik mij verplicht om ook tips te geven hoe je dan wél de kattenvacht klit- en viltvrij kunt houden. En dit zonder de kostbare onderwol eruit te trekken. Heeft jouw kat wel eens vervelende klitten of vilt? Dan zijn deze tips een absolute mustread!
kattenvacht

1. Sluit medische oorzaken uit.

Merk jij dat jouw kat ineens of elk jaar flinke viltplekken of klitten heeft? Dan is het noodzaak om medische oorzaken uit te sluiten. Een dierenarts kan voor jou checken of jouw kat gezond is. Een jaarlijkse check bij een dierenarts is natuurlijk sowieso geen overbodige luxe. Katten zijn meester in het verbergen van pijn, dus als er iets aan de hand is, dan merk je het niet zo snel.

Er kunnen tal van redenen zijn waarom een kat zijn/haar eigen vacht niet goed verzorgt of er niet goed bij kan. Ook verkeerde voeding of allergie kan zorgen voor een slechte vacht. Hieronder zet ik enkele veel voorkomende oorzaken op een rij:

  • Overgewicht
  • Artrose
  • Gebitsproblemen
  • Verschoven wervels
  • Stress (nieuw gezinslid, verhuizing etc.)
    kattenvacht

2. Vachtcontrole

Wanneer jouw kat gevoelig is voor klitten is het van groot belang dat jij als baasje zorgt dat dit geen viltplekken worden. Door elke dag tijdens het aaien de vacht te controleren, kun je vilt voor zijn. Voel je een klitje? “Wiebel” deze voorzichtig los met de vingers of met de punten van een grof getande kam. Wanneer een klit te vast zit, kun je ook voorzichtig proberen om deze los te knippen. Doe dit echter heel erg voorzichtig en alleen als de kat rustig is.

3. Vettige kattenvacht? Maizena!

Wanneer je ziet dat de vacht op sommige plekken vettig wordt, is maizena een wondermiddel! Een vettige vacht kan soms snel samenplakken en vilt veroorzaken. Maizena werkt als een droogshampoo en trekt de vettigheid uit de vacht. Doe een kleine hoeveelheid maizena op de vette vacht, woel/aai het goed door de vacht en kam het met een slickerborstel of kam door.
Maizena biedt ook hulp om beginnende klitjes makkelijker uit de vacht te krijgen.
kattenvacht

4. Kam met mate en gebruik een microvezeldoek

Als je elke dag de vacht gaat kammen, dan stimuleer je de haargroei alleen maar. Eens per week of per twee weken met een grove kam of slickerborstel de kat kammen is voldoende. Gouden tip tijdens de rui-periode is ons oud-Hollandse microvezeldoekje! Je verwacht het niet, maar wanneer je de de kat aait met een lichtvochtig microvezeldoekje, haal je de loszittende vacht van de kat af. Hiermee beschadig je de vacht niet en het scheelt haar in huis.
kattenvacht

5. Trimster

Komen al de bovenstaande tips te laat? Zitten er al vilt en klitten in de vacht? Laat jouw kat zich niet makkelijk kammen? Vilt trekt de huid samen, beperkt de kat met bewegen en bovenal: het doet pijn! Schaam je niet en trek op tijd aan de bel, schakel een vacht- huid- en katvriendelijke trimster in. Een trimster heeft ervaring om deze nare en pijnlijke viltplekken te verwijderen. Vervilte delen worden geschoren en de rest van de kattenvacht wordt van klitten ontdaan.

Heel veel succes met deze tips!


Dit artikel is 21.857 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.