Heeft een kat klitten op de buik en is hij bang voor het geluid van het scheerapparaat? Dan zit er niets anders op dan ze met de hand te verwijderen.

Katootje is een Maine Coon van vier jaar. Ze woont met haar broer op een mooie boerderij. Haar baasjes zijn druk met een grote verbouwing en hebben de laatste tijd te weinig omgekeken naar de vachten van de katten. Katootjes vacht klit veel sneller dan die van haar broer. Bovendien heeft ze een grote hekel aan kammen, vooral bij haar buik. Daar zitten dan ook veel klitten. Die moeten eruit voordat het echt gaat vervilten.

Schrikken van scheerapparaat

Het lijkt het best en het snelst om de klitten op de buik te scheren. Twee meter van Katootje vandaan zet ik mijn scheerapparaat aan om te kijken hoe ze op het geluid reageert. Ze zet grote ogen op, draait haar oren naar achteren en springt van de tafel. Het is duidelijk: Katootje is bang voor het geluid van het scheerapparaat.

We besluiten het anders te doen.

Handwerk

We zetten Katootje weer op tafel en aaien haar tot ze weer een beetje ontspannen is. Ik besluit eerst haar rug en zijkanten te kammen zodat ze daar een beetje aan gewend raakt. Haar baasje zit op een stoel voor de trimtafel en praat zachtjes tegen haar. Deze klitten kan ik makkelijk uitkammen omdat de haren vrij glad en stevig zijn. Katootje blijft rustig liggen.

Dan draaien we haar op haar rug. Daar zijn de haren fijner en krulleriger en ook meer in elkaar gedraaid. Gelukkig zitten er geen vervilte plekken dicht tegen de huid. Ik knip de ergste klitten voorzichtig in met een schaartje met ronde punten, pluis ze met de hand uit en kam ze uit de vacht. Met mijn duim houd ik de huid zo goed mogelijk tegen om niet te hard te hoeven trekken. Toch kan ik niet voorkomen dat ik af en toe stevig moet kammen.

Totale overgave

Hoe fel Katootje reageerde op het geluid van het scheerapparaat, hoe ontspannen ondergaat ze het plukken en kammen. Ze blijft rustig in de armen van haar baasje liggen zonder ook maar één kik te geven. Haar baasje praat zachtjes tegen haar en aait haar kopje. Ze heeft zich helemaal overgegeven en lijkt wel in trance.

Met zo’n relaxte kat is het fijn werken. Door het handwerk ben ik dan wel langer dan een uur bezig met Katootje, maar het resultaat telt: alle klitten zijn er uit, ook die op de buik. En dat zonder stress en angst!

Katootje krijgt na afloop een paar heerlijke snoepjes en haar baasje koopt een goede kam voor haar vacht. Nu nog tijd inplannen voor een regelmatige kambeurt!


Dit artikel is 6.978 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.