Als een kat tijdens het trimmen heel erg gestrest is, kunnen rust en geduld soms niet voldoende zijn om hem op zijn gemak te stellen. Pilletjes kunnen dan helpen.

Olivier is een lieve Maine Coon van vier jaar oud. Hij heeft een behoorlijk lange vacht die helaas snel gaat klitten en vervilten. Hij loopt veel buiten en komt dan thuis met een vacht vol takjes en blaadjes. Kammen vindt hij echter verschrikkelijk: hij laat het niet toe. Het gevolg is een vacht vol klitten.

Boos op het baasje

De eerste keer dat hij naar een trimmer ging, konden de klitten er nog worden uitgekamd. Onder protest, dat wel. De tweede keer lukte dat niet meer en moest hij geschoren worden. Op zich lukte dat nog, al spartelde hij flink tegen. Toen zijn eigenares met hem thuis kwam na het trimmen, gedroeg hij zich erg argwanend en als ze in de buurt kwam, gromde en blies hij. Optillen was helemaal uit den boze, hij vertrouwde zijn personeel niet meer. Het heeft enkele maanden geduurd voordat hij weer normaal op hen reageerde.

Pilletje tegen de stress

Toen Olivier afgelopen april weer uitgekamd moest worden, heeft zijn baasje de dierenarts gevraagd of hij een roesje kon krijgen in verband met zijn reactie de vorige keer. Dat kon en dat verliep allemaal prima.

In juni was zijn vacht echter alweer vol klitten en moest hij toch echt worden geschoren. De dierenartsassistente attendeerde de eigenares op stressverminderende medicijnen, die bij haar kat goed hadden geholpen. Ze was nogal sceptisch, maar wilde het toch proberen, zodat een roesje niet nodig zou zijn.

Eind juli heeft de eigenares Olivier voor het eerst bij mij gebracht. Hij had een week lang de pilletjes geslikt. Het scheren verliep best goed. Af en toe zijn we even gestopt en hij bleef best relaxt!

Goede oplossing

Thuis heeft Olivier geen enkele terugslag gehad, vertelde de eigenares naderhand. Hij was lief en zijn gedrag was hetzelfde gebleven als voor de trimbeurt.

Ze vindt dat deze manier van trimmen voor haar kat een hele goede oplossing is gebleken. Ze besluit: „Hopelijk went hij in de toekomst aan het scheren, zodat hij het ook zonder de pilletjes accepteert. Ik ben namelijk bang dat hij, met zijn vacht, ieder jaar wel aan de beurt is!”


Dit artikel is 8.450 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.