Wil jij zelf afvallen en is je kat eigenlijk ook wat te zwaar? Met de vier tips in dit artikel val je samen op een gezonde manier af!

Helft te zwaar

Wist je dat ongeveer de helft van alle katten in Nederland te zwaar is? Dat is net zoveel als het percentage mensen met overgewicht. Dat komt vooral door ongezonde voedingskeuzes en onze inactieve levensstijl. Heb jij ook zo’n kat die vrijwel de hele dag op de bank ligt en ook ’s nachts de deur niet uitkomt? Reuze gezellig, maar niet zo gezond. Een kat hoort immers, net als jij, regelmatig te bewegen. Anders krijgt hij met zijn voer allemaal calorieën binnen die hij nauwelijks verbruikt! Al die overbodige energie slaat zijn lichaam op als vet, waardoor zijn taille verdwijnt en zijn ribben niet meer gemakkelijk voelbaar zijn. Te veel vetopslag (vooral buikvet) is niet gezond voor jou, maar ook niet voor je kat. Om samen af te vallen, volg je het beste deze tips:

1.      Niet meer energie dan je verbruikt

Als jij en je kat meer calorieën binnenkrijgen dan jullie verbruiken, komen jullie aan. Zowel jouw lichaam als dat van je kat is er namelijk op gericht om overtollige energie als reserve op te slaan voor barre tijden. En die reserve slaat je lijf op in de vorm van vet. Om af te vallen, gaat het er dus eerst om jullie calorie-inname te beperken. Hierbij helpt het al om je aan de gewone maaltijdmomenten te houden en tussendoortjes te vermijden. Laat je kat dus geen bakjes uitlikken en geef hem ook geen kattensnoepjes meer. Laat zelf ook snoep, koek en frisdrank staan. Kijk eens wat dat doet met jullie gewicht!

2.      Eet voldoende voedzaam en gezond

Zeurt je kat om eten tussen de maaltijden door of heb jij halverwege de ochtend of middag een rammelende maag? Kijk dan eerst eens of jullie tijdens jullie maaltijden genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel kattenvoer bevat namelijk minder vlees dan een kat nodig heeft. Jijzelf krijgt misschien te weinig gezonde eiwitten, koolhydraten en vetten binnen. Denk aan wild gevangen vis met gezonde omega-3-vetzuren, vers vlees met volwaardige eiwitten en groenten en fruit vol vitamines, mineralen, complexe koolhydraten en vezels. Juist deze voedingsstoffen geven lange tijd een verzadigd gevoel.

Geef je kat tijdens maaltijden als het kan vers vlees en eet zelf ook vooral verse, eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen. Dan heb je minder honger tussen de maaltijden door. En mocht je toch trek krijgen, kies dan een gezonde snack zoals een handje nootjes, een bakje Griekse yoghurt of een paar rauwe wortels. Ook je kat kun je een aantal groentesoorten geven, maar kook deze wel eerst even. Een ander gezond tussendoortje voor je kat is rauwe botten.

3.      Houd vol

Blijft je kat maar zeuren, op de eettafel of op het aanrecht springen of om je benen draaien? Probeer dan vast te blijven houden aan zijn gezonde eetpatroon en geef hem twee maaltijden en misschien één of twee gezonde, caloriearme tussendoortjes per dag. Heb jij ’s avonds ontzettende zin in chips, chocola of koekjes? Neem dan liever (gedroogd) fruit of groentechips of kies in ieder geval donkere chocola of havermoutkoekjes zonder geraffineerde suikers. Probeer ook van één koekje of blokje chocola te genieten.

4.      Ga bewegen!

Als je wilt afvallen, helpt het niet alleen om minder calorieën binnen te krijgen. Afvallen kan ook door meer calorieën te verbranden. Dat doe je door meer te bewegen. Ga dus lekker spelen met je kat, geef hem speeltjes of koop een speelhuisje of -tunnel voor hem. Of kijk eens of je met hem kunt wandelen. Sommige katten vinden het leuk om mee te lopen. Zo krijgen jullie samen meer beweging!

Ik hoop dat deze tips je helpen om samen met je kat een gezond gewicht te bereiken. Heb je nog meer afvaltips voor katten en hun baasjes? Deel ze in de reacties hieronder!


Dit artikel is 3.066 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blogger Annemiek Shrestha-van der Krogt is opgegroeid met katten en kan bij Nutribites.nl haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om katten en hun baasjes te informeren over afvallen door gezond te eten. Ze heeft nu zelf geen kat vanwege ruimtegebrek, maar als ze groter gaat wonen, komt er zeker een kat in huis.